Yeni destekleme modelleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, “Tarım ve Orman Bakanlığımızca  hazırlanan, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve gıda arz güvenliğinin sağlanması adına, 2025-2027 yıllarını kapsayan yeni bir destekleme modelini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bu model, tarımsal üretimde verim ve kalitenin artırılması, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve üretim planlamasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” doğrultusunda, üreticilerimize ilk kez 3 yıllık bir dönem için planlanmış destekler sunulacaktır”

Yeni Destekleme Modelinin Özelliklerini açıklayan Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, “Temel Destekler: Üretim maliyetlerine göre ürünler kategorilere ayrılmış ve her kategori için destek katsayıları belirlenmiştir. 2025 yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlenmiştir. Tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır.Örneğin, buğday ve arpa üreticileri dekara 317,2 TL, ayçiçeği ve fındık üreticileri dekara 366 TL, pamuk ve çeltik üreticileri ise dekara 549 TL temel destek alacaktır.

“Planlı Üretim Desteği: Arpa, ayçiçeği, buğday, nohut, pamuk gibi ürünler planlı üretim kapsamına alınmıştır. Planlı üretim yapan çiftçilerimize, temel desteğe ek olarak, mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karşılanacaktır.Yeraltı sularının yetersiz olduğu bölgelerde, planlı üretime uygun üretim yapan üreticilere ilave destekler sunulacaktır”

“Üretimi Geliştirme Desteği: Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteği gibi çeşitli destekler devam ettirilecektir”

Kırıkkale Milletvekili Öztürk, “Gazilik; hiç tükenmeyecek iftihar kaynağıdır” Kırıkkale Milletvekili Öztürk, “Gazilik; hiç tükenmeyecek iftihar kaynağıdır”

“Diğer Destekler: Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği gibi çeşitli tarımsal destekler artırılarak devam ettirilecektir. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği ve Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi gibi çeşitli yenilikçi destekler de uygulamaya alınmıştır.

“Bu yeni destekleme modeliyle birlikte, üreticilerimizin karşılaştıkları maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıklarına karşı daha güçlü bir şekilde korunması hedeflenmektedir. Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, çiftçilerimizin her zaman yanındayız ve bu yeni modelin üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Haber: Burak Can

Muhabir: burak can