Partilerde belediye adaylık manzarası

Kırıkkale siyasetinde yerel seçimler öncesi isimler bir bir ortaya çıkıyor, partilerde de yönetici ve seçilmişlerin tavrı buna göre şekilleniyor. İktidar ve muhalefette de farklı olsa da içten içe olumlu ve olumsuz heyecanlar yaşanıyor.

Masa başlarında konuşulan konuların ötesinde sokağın dili ismi duyulanlardan daha önemli hale geliyor.

Siyasette sonuçları belirleyen sokak…

Masa başında konuşulanlar ile sokağı buluşturanların kazançlı çıkacağı bir seçim olacak önümüzde ki süreç.

Bir tarafta 20 yıldır belediyeyi elinde bulunduranı iktidar partisi Ak Parti, diğer tarafta İl Belediyesini yıllar sonra almak isteyen muhalefet var.

Sokağın dili, “aday isimleri açıklanır açıklanmaz seçim sonuçları da belli olacak” şeklinde.

2004 yılından itibaren 10 yıl Veli Korkmaz ve 2014-2024 yıllarında da Mehmet Saygılı ile yaklaşık 20 yıldır belediye başkanlığını kazanan iktidar partisinde bu dönemde aslında bütün temayüller değişeceğe benziyor.

Eskilerin tabiri ile eskiden Ak Parti’den aday olmak zor, seçim kazanmak kolaydı, bu algı bu dönem Ak Parti’den aday olmak kolay lakin seçim kazanmak zor biçiminde dönüştü.

Bunun sebeplerine gelince ekonomik kriz, emeklilerin haklı isyanı ve şehirde gözle görülür bir hizmetin olmaması diye sıralayabiliriz. Lakin artılara dönüp bakar isek, muhalefetin bir türlü muhalefeti yapamayışı, suların kesik olduğu dönemde bile bunu kullanmayı başaramaması. Hatta muhalefet meclis üyelerinin Ak Partili meclis üyelerinden önce mecliste el kaldırdıklarını ifade edebiliriz. Toplantı başlamadan iktidar yönetimindeki belediye yönetimi önerilerini koridorlarda imzalayan muhalefet meclis üyelerini katmıyorum.

Mesela Murat Tanır haricinde hangi meclis üyesi 5 yılda bir öneri verdi veya sıkıntılarının çözümü için ne gibi önerilerde bulundu açıkçası merak ediyorum.

Yukarıda dile getirdiğimiz konuya dönecek olursak, Ak Partinin adayının mevcut Başkan Mehmet Saygılı’nın olacağı inancı büyük. Genel merkez, il teşkilatı ve seçilmiş milletvekili tarafından Saygılı’nın desteklendiği herkesin malumu. Özellikle Mehmet Özhaseki’nin Saygılı’yı desteklediğini de unutmamak lazım.

Kendi başına hiçbir şey üretemeyen Saygılı, geçtiğimiz seçimde gazeteci meslektaşlarımızın bulduğu “Dürüst Başkan” sloganını kullandı. Hiçbir şeyde emeği olmadan yürüttüğü Belediye Başkanlığı göreviniz tazeleyebilmek için, yine hiçbir şeyde emeği olmayan bir süreci yaşıyor.

Ana muhalefet partisi CHP’de ise isimler zaman zaman telaffuz edilse de burada da Mustafa Pekdoğan ismi en güçlü aday olarak ön plana çıkıyor. Son yapılan seçimlerde kurulan seçim koordinasyon merkezinde Mustafa Pekdoğan’ın azmi ve çalışkanlığı ve partiyi yüz üstü bırakıp gitmemesi ana etken olarak ön plana çıkıyor. Yine dile getirmek gerekir ki Pekdoğan’ın partiyi kabullenmesi, partinin de Pekdoğan’ı kabullenmesi seçim sürecinde tamamlandı.

İyi Parti’de gözle görülür bir değişim gözükmüyor, mevcut İl Başkanı Yavuz Kuzucu’nun ismi Belediye Başkan adaylığına geçiyor. Ne derece artısı ve eksisi olur bilinmez, lakin son yapılan genel seçimlerde il başkanı olarak alınan oyların düşüklüğünde Kuzucu’nun etkisini ne derecededir bunu partililer değerlendirecektir. Son yapılan il Başkanlığı seçimlerinde babasını il yönetimine yazması da siyasi şıklığın ötesi bir durum olarak değerlendirebiliriz. Arap Osman Baran’ın tavrını bu seçimde ne olacağının belirleyicilik taşıyacağını da unutmamak lazım

Son olarak MHP’yi gündeme almak istiyorum, seçimlerde Kırıkkale’de siyasetin anahtarı MHP’den geçeceğe benziyor. Hem mevcut Milletvekili Halil Öztürk hem de MHP il Başkanı Murat Abalı’nın arasındaki yarışı kimin göğüsleyeceğini merak etmiyor da değiliz. Bir tarafta Halil Öztürk’ün Özgür Şahbaz’ı desteklediği kamuoyunda dile getiriliyor. Buna karşılık olarak ise Murat Abalı’nın aklındaki ismin ise eski Milletvekili Seyit Ahmet Göçer’in olduğu iddia ediliyor. Bu hamle siyasette ne getir veya ne götürür bilemeyiz lakin heyecanlı bir sürecin içerisine girmiş bulunuyor.

Şunu da söylemeden edemeyiz. Belediye Meclis üyeliği, İl Genel Meclis üyeliği adaylığı yarışları belediye başkanlığı adaylık yarışından daha heyecanlı ve daha çok rağbet görüyor.

Köşe Yazısı: Ömer Kıvanç