Köşe yazarımız Cengiz Selci'nin "Kırıkkale aşığı...Kırıkkale sevdalısı HALİL TİRYAKİ" adlı yazısı.

Hepimiz onu ünü Kırıkkale'yi aşıp tüm ülkeye malolmuşKayadibi Cennet Bahçesi'nin sahibi olarak biliriz.
Hayat yolculuğu da gerçekten buradan başlamıştır O'nun için...
Kendi elleriye bozkır Anadolu'nun ortasında yarattığı bu 'cennet bahçesi' gün gelecek o'na
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yolunu açacaktı...
***
Önce çok sevdiği Cumhuriyet Halk Partisi'ne Kırıkkale il başkanı oldu.
Ardından bugün CHP il ve ilçe teşkilatının halen hizmet verdiği daireyi satın alarak partisine bagışladı.
Amacı sadece il başkanı olmak değil çok sevdiği CHP'ye yıllar sonra en az bir milletvekili kazandırmaktı... TBMM'de Krırkkale'nin artık CHP'li
bir vekil tarafından da temsil edilmesi gerektiğine inanıyordu.
Bütün hesaplarını bunun üzerine yaptı ve kolları sıvadı...
***
Türkiye için bir dönüm noktası olacak 2002 seçimleri gelip kapıya dayandı.AK Parti rüzgarının tüm Türkiye'yi kasıp kavurduğu o süreçte, büyük bir cesaret örneği göstererek il başkanlığından istifa edip milletvekili adayı oldu.
Yanına da CHP'de her zaman efsane olmuş, o sürecin de ve bugunkü sürecin de Merkez İlçe başkanı olan Yücel Kızık'ı alarak yollara düştü...
***
Yücel Kızık ismine küçük bir parantez açaçakolursak,CHP O'nun Merkez ilçe başkanı olduğu her dönemde Kırıkkale'den milletvekili çıkarmıştır.
***
CHP'den birinci sıra adaylığının ilan edilmesiyle köy köy,kasaba kasaba dolaşarak olmaz denilene hem kendini hem toplumu inandırmaya çalışıyordu...
İstisnasız Kırıkkale'nin bütün köy ve kasabalarını tek tek gezerek maddi ve manevi büyük bir çabayla olmaz denileni oldurdu...
... Ve 2002 seçim sürecinin kendine has konjonktüründen faydalanarak çok sevdiği CHP'den milletvekili seçilmişti.
***
İleri bir eğitim hayatı olmamıştı. 12 yaşında babası ölünce eğitim hayatını ortaokul sıralarında sonlandırmıştı. O'nun tabiriyle "milletvekili olmak için okumuş insan veya profesör olmaya gerek yoktu."
Sohbetlerde kendisini ifade ederken " ben halk profesörüyüm.Halk ne yer,neiçer,nekonuşur,nedüşünür,nasıl tepki verir en iyi ben bilirim"derdi...
***
Muhalefet milletvekili olsa da Kırıkkale için mutlaka yapabileceği birşeyler olduğuna inanırdı hep... O gerçekten bir Kırıkkale aşığı, Kırıkkale sevdalısıydı.En azından bunlardan bir tanesine gazeteci olarak ben şahitlik ettim.
Çok etkilendiğim için paylaşmak isterim.
***
Sanırım 2002 veya 2003 yıllarıydı...Tam hatırlamıyorum.
Telefonum çaldı...
"Yeğenim,birkaç günlüğüne İstanbul'a gideceğim bana eşlik eder misin" dedi.
"Tamam sayın milletvekilim gelirim"dedim.
"O zaman yarın fotoğraf makinanı alıp kayadibi'ne gel buradan gidelim"dedi.
***
Sabah Kayadibi'nde buluştuk. Hiç bir zaman yanından ayırmadığı "canımdan bir parça"dediği merhum Mustafa Yücel dayı ve ortak bir arkadışımız... Direksiyonda kendisi İstanbul'a doğru yola koyulduk...
Biz sormadan heyecanlı bir ses tonuyla kendisi açtı İstanbul seyahatinin sebebini...
***
"Yarın İstanbul'da Kayserililerin büyük bir buluşma toplantısı olacak.Toplantıya Sakıp Sabancı da gelecek.CHP Kayseri milletvekili arkadaşım Muharrem Eskiyapan aracılık edecek Sakıp Sabancı ile görüşeceğim"dedi.
***
İstanbul'da bir gece kaldıktan sonra sabah otelden ayrılıp toplantının yapılacağı yere geçtik.Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de toplantının davetlisiydi.
Bize gösterilen masaya geçip bir müddet oturduktan sonra merhum Muharrem Eskiyapan bizim masaya geldi."Halil Ağa gel Sakıp Ağa seni bekliyor"dedi.
***
Sakıp Sabancı'nın masası kalabalıktı. Muhtemelen daha önceden Halil Tiryaki hakkında bilgilendirilmiş olacak ki Sabancı "Hoşgeldin Halil ağa.Maruzatınnedir"dedi.
"Ben CHP Kırıkkale milletvekili Halil Tiryaki.Bana da mecliste Halil ağa derler. Ama asıl ağa sensin. Sen Türkiye'nin ağasısın.Ben Kırıkkale'den buraya seninle görüşmek için geldim"dedi.
" Sakıp ağa bizim Kırıkkale çkışında bir organize sanayi bölgemiz var.Yeterli düzeyde yatırımcı gelmedi.Parsellerin çoğu boş.Sana yolun kenarından bir arsa verelimde oraya Sabancı'nın SA'nı diksen senin sayende orası cazip hale gelir
ve hemen dolar. Senden bizim OSB'ye yatırm yapmanı istiyorum."
***
Sabancı,Tiryaki'nin konuşması ve isteğinden çok etkilenmiş olacak ki,"Memleketine yatırım için taa Kırıkkale'den kalkıp İstanbul'a gelmişsin.Seni tenzih ederim ,
insanlarınpekçoğu şahsi isteklerde bulunuyor. Sen memleketin için birşeyler istiyorsun. Çok asil bir davranış seni yürekten kutluyorum Halil ağa"dedi. Sabancı özel kalem müdürünü çağırdı, o senenin yatırım planlarını sordu.
Özel kalem müdürü bu sene yatırım planlarının dolu olduğunu söyledi.
Halil Ağa'nın üzüldüğünü gören Sabancı," Üzülme ağa inşallah o bölgelere önümüzdeki yıllarda bir yatırım proğramımız olursa sana söz oraya bir yatırım yaparız"diyerek teselli etti.
***
Evet bizim OSB'ye Sabancı'nın SA'sı gelmedi ama Milletvekili Halil Tiryaki'nin Kırıkkale sevdası ve Kırıkkale aşkı bu hayattan gidene kadar hep devam etti.
Ben çoğuna şahitlik ettim. Zaman içerisinde fırsat olursa başka
tanıklıklarımı da anlatırım.
Işıklar için de uyusun.