Türkiye'de üretilen 546 bin ton armudun yarısını Bursa, Bursa'daki üretimin yarısını da Gürsu bölgesi yapıyor. Bu yönüyle Bursa'nın iç ve dış pazarında yoğun talep gören marka ürünlerinden olan armudun üretiminde kaliteyi ve verimi artırmak amacıyla yapılan ve tarım ilacı kullanımını yüzde 40 azaltmayı başaran çevre dostu proje kapsamında yapılan çalışmalar, Bursa’nın Gürsu ilçesinde yapılan toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı ve armut bahçelerine faydalı böcek salımı yapıldı.

Altın rekor tazeledi! Altın rekor tazeledi!

Toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sedat Ökten, Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Prof. Dr. Ersan Aslan, Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Vahap Şahin, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, KKÜ Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, proje araştırma ekibinden Delice Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Nursal Koca, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşegül Ülkü Metin ve Prof. Dr. Tarık Danışman, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Ekici, Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı Öğr. Gör. Şahin Tatlı ile tarım sektöründen temsilciler katıldı.

“TARIM İLACI KULLANIMI İLK YILDA YÜZDE 40 AZALTILDI”

Proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren proje araştırma ekibi üyesi Öğr. Gör. Şahin Tatlı, “Projemiz; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gürsu Kaymakamlığı, Gürsu Belediyesi, Üniversitemiz ve Gürsu Ziraat Odası ile iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Bursa'da armut üretim alanlarında üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karlı bir üretim modeline kavuşması amacıyla meyve ağaçlarına faydalı böcek salımı yapılmıştır. Bu vesileyle tarım ilaçlarının kullanımının azaltılmasının yanı sıra yurt dışından gelen tarım ilaçlarının kullanım miktarlarını düşürmek ve yüzde yüz yerli teknoloji ile üretilen biyolojik mücadele etmeni faydalı böcekleri çiftçilerimizin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz. Aralık ayında üreticilere bu konuda eğitim veren proje ekibimiz, nisan ayından itibaren armutta psillid, yaprak biti, beyaz sinek ve iç kurduna karşı faydalı böcek salımı gerçekleştirdi. 5 kez gerçekleşen salımlarda armut psillidina karşı 4000 adet faydalı böcek anthocoris nemoralis, yaprak bitine karşı 3000 adet  faydalı böcek chrysoperla carnea, beyaz sineğe karşı 4000 adet orius laevigatus ve iç kurduna karşı 80.000 adet faydalı böcek trichogramma evanescens salımları yapıldı. Bu proje ile bilinçsiz ve yoğun olarak uygulanan kimyasal mücadelenin azaltılarak, üreticilere entegre mücadele prensiplerinin benimsetilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmada tarım ilacı kullanımı ilk yılda yüzde 40 azaltıldı.” dedi.

“GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKMA YÖNÜNDEKİ ÇABALARIMIZIN ARTMASINI DİLİYORUM”

Proje araştırma ekibinde yer alan Prof. Dr. Ayşegül Ülkü Metin, “Ben kısaca burada bulunma serüvenimizden bahsetmek istiyorum. Yaklaşık 1,5 yıl önce Gürsu Ziraat Odası Başkanı Sayın Kamil Dönmez, Rektörümüze yaptığı ziyarette Gürsu armutlarının yetiştiriciliğinde kullanılan zirai ilaçların fazlalığından duyduğu kaygıyı ve bunun azaltılmasına yönelik isteğini Rektör Hocamıza iletmişti. Bu istek üzerine Rektörümüzün bizlere verdiği talimatla beraber, armutlarda kullanılan zirai ilaçlardan kaynaklanan kimyasal kalıntıların tespit edildiği ve sonrasında azaltılmasına ve engellenmesine yönelik önerilerin geliştirildiği, farklı disiplinlerin bir araya geldiği bir proje ekibi oluşturuldu. İlk olarak, Gürsu’dan aldığımız örnekler üzerinde Üniversitemiz bünyesindeki kalıntı laboratuvarında analizler yapıldı. Analiz sonuçlarına göre hâlihazırda kullanılan zirai ilaçların yanı sıra, şu an kullanılmayan zirai ilaçlara ait kimyasal kalıntılara rastlandı. Mevcut durum, zararları ve bunu azaltmanın yöntemleri, aralık ayında Bursa Gürsu’da armut yetiştiricilerine anlatıldı ve ardından zirai ilaçların yerine Şahin Hocamızın detaylarını anlattığı “Faydalı Böcek Uygulaması” ile model olarak seçilen bahçede kullanılan zirai ilaç miktarı yaklaşık %40 azaltıldı. Bugün yapılacak hasat şenliği sonrasında alacağımız numuneler ile biyolojik mücadelenin etkisini bilimsel veriler ile de destekleyeceğiz. Ben temiz tarım uygulamalarına yaptığı katkılardan dolayı Kamil Başkanıma, proje ekibindeki arkadaşlarıma ve her zaman destekçimiz olan Rektör Hocama çok teşekkür ederim. Bu uygulamaların yaygınlaşmasını ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma yönündeki çabalarımızın artmasını diliyorum.” dedi.

“YARARLI BÖCEKLER SAYESİNDE İLAÇLAMA YAPMADAN MEYVELERİ KORUMAYI BAŞARDIK”

Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltan, çevre dostu, yerli ve milli bir projeye katkı sağlamaktan büyük bir gurur duyduğunu belirten ve projede emeği geçenlere teşekkür eden KKÜ Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, “Zirai ilaçların etken maddelerin büyük bir kısmı Hindistan, Çin ve Fransa’dan getirilmektedir. Yararlı böcekler sayesinde ilaçlama yapmadan meyveleri korumayı başardık. Bursa’nın Gürsu ilçesinde armut bahçeleri için Öğr. Gör. Şahin Tatlı tarafından yetiştirilen böcekler sayesinde armut bahçelerimizi ve toprağımızı kimyasallardan kurtardık.” dedi.

Konuşmaların ardından KKÜ Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, hasat etkinliğine katıldı. Hasattan sonra yararlı böcekler meyveleri zararlı böceklerden korumak için doğaya salındı. Aslan; projeye verdikleri destek sebebiyle Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz ve Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’e teşekkür ederek hediye verdi.

Haber: Tuğçe Savaş

Kkü’de Çevre Dostu Proje! Sağlıklı Nesiller Ve Sürdürülebilir Çevre (2)Kkü’de Çevre Dostu Proje! Sağlıklı Nesiller Ve Sürdürülebilir Çevre (1)Kkü’de Çevre Dostu Proje! Sağlıklı Nesiller Ve Sürdürülebilir Çevre (3)

Muhabir: tuğçe savaş