Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Yayımlanan mesajda, “Hep birlikte farkındalık yaratarak, daha kapsayıcı ve anlayışlı bir toplum oluşturabilir, her bireyin potansiyelini gerçekleştirmesine destek olabiliriz. Her adım, daha iyi bir gelecek için!” ifadelerine yer verildi.

SEREBRAL PALSİ NEDİR?
Serebral Palsi (SP), doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğumdan sonra beynin hasar görmesi sonucu oluşan kalıcı motor fonksiyon bozukluğudur. SP, kas hareketlerini, koordinasyonu, duruşu ve dengeyi etkiler. Bu durum genellikle erken çocukluk döneminde fark edilir ve ilerleyici değildir, yani zamanla kötüleşmez. Ancak, belirtiler yaşam boyu sürebilir ve her bireyde farklı şiddetlerde görülebilir.

CHP İpsala'da yeni başkan İsmail Göksu CHP İpsala'da yeni başkan İsmail Göksu

SP'nin temel nedenleri arasında prematüre doğum, zor doğumlar, doğum sırasında oksijen yetersizliği ve beyin enfeksiyonları yer alır. Belirtiler, kaslarda sertlik (spastisite), gevşeklik, istemsiz hareketler, yürüme zorlukları ve motor becerilerde gecikme gibi durumları içerebilir.

Tedavi genellikle fizik tedavi, konuşma terapisi, ilaç tedavisi ve bazı durumlarda cerrahi müdahaleyi içerir. Serebral Palsi tam anlamıyla tedavi edilemese de, erken müdahale ve rehabilitasyon bireylerin yaşam kalitesini artırabilir.

Haber MErkezi
 

Editör: Haber Merkezi