Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kırıkkale’de de ‘ev baklavası nasıl yapılır?’ sorusunun cevabı merak konusu oldu. Ev baklavası, geleneksel olarak özel günlerde veya bayramlarda misafir ağırlarken yapılabilir.

İşte ev yapımı baklava yapmanın adımları ve püf noktaları…

Malzemeler
Yufka (Tercihen ince)

Ceviz veya Antep fıstığı

Tereyağı veya sıvı yağ

Toz şeker

Kırıkkale, Niğde, Kayseri, Sivas ve Nevşehir'de Netanyahu protesto edildi Kırıkkale, Niğde, Kayseri, Sivas ve Nevşehir'de Netanyahu protesto edildi

Su

Limon suyu

Yapılışı

İlk olarak, baklava için gerekli olan yufkaları hazırlayın. Eğer marketten aldıysanız, buzdolabında çözülmesi için bir süre bekletin.

Fırınınızı önceden 180 dereceye ısıtın.

Yufkaları tezgahın üzerine serin. Yufkaları isteğiniz doğrultusunda şekillendirebilirsiniz. Genellikle baklava yaprakları kare veya dikdörtgen şeklinde kesilir.

Yufkaların her birini fırça veya kaşık yardımıyla eritilmiş tereyağı veya sıvı yağ ile yağlayın. Bu işlemi yaparken yufkaların birbirine yapışmasına özen gösterin.

Yağlanmış yufkaların arasına ceviz veya Antep fıstığı serpiştirin. Fıstıkları veya cevizleri yayarken yufkanın tamamına eşit şekilde dağıldığından emin olun.

Yufkaları rulo şeklinde sarın. İsterseniz bu ruloları önceden yağlanmış bir tepsiye yerleştirebilirsiniz.

Ruloları isteğiniz doğrultusunda dilimleyin. Genellikle baklava dilimleri üçgen veya kare şeklinde kesilir.

Dilimlenmiş baklavaları tekrar yağlayın ve önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.

Baklavanız piştikten sonra fırından alın.

Şerbet için su ve toz şekeri bir tencereye alın. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Sonrasında limon suyunu ekleyin ve bir taşım kaynatın.

Şerbeti sıcakken, fırından çıkardığınız baklavaların üzerine dökün. Baklavaların şerbeti iyice çekmesi için bir süre bekletin.

Servis yapmadan önce baklavaların üzerine isteğe göre çekilmiş Antep fıstığı veya ceviz serpiştirebilirsiniz.

Ev yapımı baklava, özenle hazırlanmış bir Türk tatlısıdır. Bu tarif sayesinde, sevdiklerinize misafirlerinize kendi ellerinizle hazırlamış olduğunuz lezzetli bir tatlı sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Haber Merkezi

Kaynak: manşet gazetesi