ZAM ORANI DÜŞÜK TUTULDU

14 ve 28 Mayıs Seçimlerinden sonra yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, ekonomik krizden çıkartması için görevlendirdiği Mehmet Şimşek’in ekonomi politikaları üreticileri zarara uğratıyor. Enflasyonu önlemek adına ürün fiyatlarını baskı altında tutarak üreticiyi mağdur ediyor. Geçen yıl buğdayın taban fiyatı 6 lira 50 kuruş iken bu yıl ise yalnızca 7 lira 50 kuruşa çıkartıldı. Ton başı bin lira olan destek fiyatı ise sabit tutuldu. Bir yıl içerisinde her şeyin fiyatı iki katına çıkarken çiftçinin ürünlerine verilen miktara 7’de bir oranında zam gelmesi, çiftçiyi enflasyon canavarının önüne attı. Mazot gübre gibi temel giderlere gelen yüksek orandaki zamlara karşın buğday, mısır gibi ürünlere gelen zamların düşük tutulması, çiftçi için adeta altta kalanın canı çıksın modeli oldu.

PARALAR GEÇ ÖDENİYOR

Buğday fiyatına yıl içerisinde gelen zamlar enflasyon oranının altında tutulunca tüccarın buğdaya olan yatırımı da sekteye uğradı. Zamların enflasyon oranından az olması nedeniyle tüccar buğday alım miktarını düşürürken, ücret politikasını da düşük seviyelerde tuttu. Tüccarın düşük fiyat vermesi nedeniyle Kırıkkale TMO’ya yönelen çiftçiler Kırıkkale TMO’da yaşanan yoğunluk nedeniyle ürünlerini bir ay gibi bir süre harmanda tutmak zorunda kalırken, Kırıkkale TMO’ya verdikten sonra da parasını almak için beklemek zorunda bırakıldı. Normal şartlarda 30 gün içerisinde ödeme yapan TMO bu yıl ödemeleri 45 – 50 gün gibi bir süre içerisinde yaparak çiftçiyi ayrıca mağdur etti. Parasını alamayan Kırıkkaleli çiftçiler ödemelerinde gecikmeler yaşarken, ödemesi olmayan çiftçilerde paralarını alıp yatırıma çeviremediler. Türk Lirası her gün değer kaybederken çiftçinin alacaklı olduğu paralar 45 gün tutularak ayrıca zarara uğramalarına neden oldu.

BUĞDAY PRİMİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

KIRIKKALE’DE BUGÜN ALTIN NE KADAR? 23 TEMMUZ 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN ALTIN NE KADAR? 23 TEMMUZ 2024

Ton başına buğdayda bin lira verilecek olan destek ödemeleri de bu yıl sekteye uğratıldı. Tarım ve Orman Müdürlükleri prim için çiftçilerden halen makbuzları toplamazken prim ödemelerinin ne yapılacağı hakkında hiçbir açıklama yapılmadı. Bugün ki bin lira ile 3 ay sonra ki bin liranın alım gücü arasında büyük farklılık olduğunu belirten çiftçiler “Çiftçi enflasyonun altında eziliyor. Enflasyonu düşük tutmak için çiftçinin ürünlerine enflasyon oranlarının altında zam veriliyor. Sağlık olsun deyip seneye kazanırız inşallah deyip satıyoruz, paramızı alıp borcumuzu ödeyemiyor, kalan paramızı değerlendiremiyoruz. Mehmet Şimşek hepimizin umudu kurtarıcısı olarak gelmişti ama şimşek maalesef çiftçinin üzerine düştü.” Diyerek dert yanıyorlar.

Haber: Çağlar Atmaca

Editör: Manşet Gazetesi