Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal gazetemiz imtiyaz sahibi Cengiz Selci ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Özhan'a Milli Piyade Tüfeğindeki gelinen son nokta hakkında bilgi verdi. Şube Başkanı Öcal bu hafta boyunca ilimizdeki Sivil toplum Örgütlerini, Dernekleri Odaları ziyaret ederek Milli Piyade Tüfeğinin seri üretimi aşamasında yaşananları neler yaptıklarını bu üretimin MKE ve Kırıkkale için ne derece önemli olduğunu anlatacaklarını söyledi. Öcal ayrıca bu toplantılardan çıkan sonucu Genel Merkez'de yapılacak olan toplantıyla masaya yatıracaklarını buna göre de önümüzdeki günlerde eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Eksik çok

IŞIKLAR’DA 40 YILLIK BİOGAZ TESİSATI YILLARA MEYDAN OKUYOR
IŞIKLAR’DA 40 YILLIK BİOGAZ TESİSATI YILLARA MEYDAN OKUYOR
İçeriği Görüntüle

Şube Başkanı Öcal Sivil Savunma Müsteşarlığında yapılan toplantıda MPT'nin seri üretimini kararının çıktığını ancak bu üretimi Kale Kalıp firması ile birlikte üstlenilmesi önerildiğini bu konuda ismi geçen firmanın bu üretimi yapacak ekipmana teknolojiye bunun yanı sırada işi bilen teknik eleman eksiği olduğunu nedeniyle çekincelerini dile getirdiklerini belirtti. Savunma Bakanlığına bu çekincelerin Türk Metal Sendikası Genel Başkan Pevrul Kavlak tarafından aktarıldığını ismi geçen firmanın seri üretime katılıp katılmayacağının kesin kararının çıkmadığı söyledi. Şube Başkanı Mürsel Öcal ' Bizler bu MKE ile var olduk. Öyleyse bizler bu kurumun var olması varlığını sürdürebilmesi dimdik ayakta durması için varız. Milli Piyade Tüfeğinin seri üretimi. Bizim silahımız savunmamız Makine Kimyadır. Makine Kimya'yı itibarsızlaştırmak isteyenler var. Biz buna izin vermeyeceğiz' ifadesini kullandı.

Tüm parçaları MKE üretebilir

Milli Piyade Tüfeği ile ilgili olarak bugüne denk geçen süreci anlatan Şube Başkanı Öcal MPT'nin ilk üretim 10 bin olarak planlandığını ikinci üretim ise 20 bin olacağını, Makina Kimyanın, birinci üretimde 10 bin tüfek olmasına rağmen, kapasitesini 12 bine çıkardığını kurumun 20 bin silah üretecek teknik altyapıyı da sahip olduğunu söyledi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, garip bir yaklaşım sergilediğini belirten Öcal 'İki yıl önceden haber vermesi gerektiği halde, 35 binlik üretim istedi. Buna rağmen, Makina kimya, buna da karşı çıkmadı. Makine kimya, ben 35 bin tüfeği üretirim dedi. Ben bu işi tek başıma yaparım dedi Makina Kimya. Kale kalıp`ın 8 parçasını da 1/2 fiyatına üretirim ya da tedarik ederim dedi. Ama kimse dinlemedi Makina Kimyayı. Makina kimya, ben üretirim deyince, bu sefer yine Sivil Savunma Müsteşarlığı yeni bir teklif istedi. Bildiğiniz gibi, Milli Piyade Tüfeği toplamda 411 parçadan oluşuyor. Bu parçaların 350`ini MKE üretiyor. Sadece 8 parçasını Kale kalıp üretiyor veya tedarik ediyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı diyor ki.Sen 20 bin tane tüfek üreteceksin geri kalan 15 bin tüfek için 350 parçayı Kale Kalıp'a gönder, o üretsin. Bunu diyor ve arkasından da Makine kimya`dan bu yönde teklif vermesini istiyor. Kale kalıp`ın üreteceği 8 parçasını da MKE üretebilir. Hem de daha ucuza tedarik ederiz' ifadesini kullandı

Biz bu oyunu daha önce yaşadık

Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal bu oyunun yıllar önce tabanca üretiminde de oynandığını tabanca yapım işi için gelen firmaya tabanca parçalarının üretimi için yardım edildiğini firmanın daha sonra tabancayı üretmeye kara verdiğini bu yüzdende üretimin ellerinden alındığını söyledi. Başkan Öcal 'Aynı oyun şimdi MPT için oynanıyor. Siz Kale kalıp'a parçaların üretimi için yardımcı olun diyor. Bu mümkün değil. Biz MKE yetkilileri ile görüşmeleri yaptık. İşçi arkadaşlarımız bu durumdan memnun değil. Fabrikalarda sıkıntı ortaya çıkar. Hiçbir işçi arkadaşımız bu silahın Silah Fabrikasından başka bir yerde üretilmesine razı değil. Bu işin sonu MPT'nin üretiminin MKE'den alınmasına kadar gider. Maliyetleri de ağır oldu .Fabrikalar kapanır., İşçiler işinden ekmeğinden olur. Hepimiz kayberiz. Bölge halkı kaybeder şehir kaybeder. Yeni bir kayba daha tahammülümüz yok' ifadesini kullandı.

Kavlak Kırıkkale'ye gelecek

Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Mürsel Öcal MPT hakkında Kırıkkale halkını bilgilendirmek için çalışmalarını sürdürecekleri önümüzdeki günlerde Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul kavlak'ın a ilimize gelerek geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyeceğini söyledi. Öcal öncelikle sivil toplum örgütleri , odalar derneklerin oluşturduğu bir Kırıkkale platformu oluşturmak derdimizi de siyasilere bakanlıklara aktarmak ve MPT için ortak hareket ettiğimiz duyurmak istediklerini belirtti. Öcal eylemlerine devam edeceklerini gerekirse üretimin MKE Silah Fabrikasında yapılmasını sağlamak için silah Fabrikası önünde bile yatacaklarını söyledi.

*/*/*/*/*/*

RAKAMLARLA MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ

Toplam 411 parçadan oluşuyor

350 parçası MKE'de üretiliyor

8 parçası Kale Kalıp'ta üretiliyor

Diğer parçalar alt yüklenici firmalar da üretiliyor

Gerekirse bu parçalarda MKE Silah Fabrikasında

Üretilebilir teknik donanım mevcut

Kale Kalıp 8 parçayı 600 Dolar'a üretiyor

Ankara'daki firmalar bu parçayı 240 Dolar'a üretebileceklerini açıkladı

MKE ise bu 8 parçayı 200 Dolara üretebileceğini açıklıyor

Tek bir silahın maliyeti alt yüklenici firmalar işin içine girerse bin 700 dolar

Tek bir silahı MKE'de üretilirse bin 400 dolar

Muhabir: Manşet Gazetesi