ÇİFTÇİLER DESTEKLERDEN FAYDALANDI

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, ‘5 Aralık 2021 Dünya Toprak Günü´ nedeniyle açıklama yaptı. Öztürk açıklamasında, “Geleceğe yönelik şartlar ortada iken tarım topraklarına daha fazla sahip çıkılması hayati öneme sahiptir. Artık heba edilecek bir karış toprağımız yoktur. 2020 yılında 23,1 milyon hektar tarım alanının 15,2 milyon hektarı ÇKS´ye kayıtlıdır. Tarımsal faaliyet devam ettiği halde çeşitli nedenlerle 8 milyon hektar tarım alanında üretim yapan çiftçi 2020 yılı desteklerinden faydalanamamıştır. Kırsal alanda üreticilerin gelir ve yaşam seviyelerini artırmak amacıyla çiftçilerin tarımsal alandan kopmamaları için her türlü çaba gösterilmelidir”

 

TOPRAK ÇİFTÇİLERİMİZİN EN DEĞERLİ VARLIĞIDIR

Kırıkkale’yi üzen ölüm! Genel Müdür’ün annesi hayatını kaybetti! Kırıkkale’yi üzen ölüm! Genel Müdür’ün annesi hayatını kaybetti!

‘Toprak çiftçilerimizin en değerli varlığıdır´ diyen Öztürk, “Geçimini sağladığı, üretimini sürdürdüğü ekmek teknesidir Aşık Veysel´in de dediği gibi toprak çiftçinin köylünün sadık yâridir. Nüfus artışı, aşırı ve çarpık yapılaşma ve sanayileşme, turizm, ulaştırma ve kentleşme nedeniyle toprak ve su kaynakları üzerindeki baskı her yıl biraz daha artmaktadır.  Erozyon, çölleşme, bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımı da tarım arazilerine zarar vermektedir. Bu açıdan, ülkemizin en stratejik sektörlerinden olan tarımın en temel sermayesi olan tarım arazilerini korumak, sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir.”

 

ARAZİ BÖLÜNMELERİNİ ENGELLEMELİYİZ

“Son yıllarda tarım arazilerinin korunması ve amaç dışına çıkarılmasının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapılmış, Kanunlar çıkarılmıştır. Tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önlenmesi amacıyla çıkarılan 6537 sayılı Kanun ile tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik önlemlerin daha da artırılmasını, mülkiyet devirlerinin hızlı bir şekilde yapılmasını, tarımsal amaçlı kullanım planlarının etkin uygulanmasını ve arazi kullanımına ilişkin denetimlerin etkinleştirilmesini sağlamak amacıyla 7255 sayılı Kanun ve diğer benzer çalışmalar bu açıdan oldukça önemlidir.”

Haber: Ersin Atasayar