İl Müftüsü Bekir Gerek Nur Cami ile ilgili çalışmalarını tek tek sinevizyon şeklinde basın mensuplarına aktardı. Müftü Bekir Gerek Nur Cami İnşaat serüveni hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Gerek ' Projelerin tasarı aşamasında geleneksel Osmanlı mimarisinden ve özelliklerde Mimar Sinan çizgilerinden esinlenilmiştir. Tasarlanan yapının heybetli cami gövdesiyle ve mimarisiyle bir merkez niteliğine cami gövdesiyle ve mimarisiyle bir merkez cami niteliğinde kavuşmuştur. Cami projesi, klasik bir eser olup Selimiye camisinden istifade edilerek çağdaş teknolojiyi imkanlar ile yeniden yorumlanarak uygulanmaktadır''ifadelerini kullandı
Şah abidesi eser
Nur Cami inşaatının temelinin nasıl atıldığı ne gibi zorlukların çekildiğini anlatan Gerek ' İnşaat temeli 20 Kasım 2008 tarihinde atılmıştır. İnşaat 15.01.2010 tarihine kadar Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yürütülmüştür. Keşif Bedeli 2008 yılına göre keşif bedeli 30 Milyon Liradır. 2014 yılına göre 40 Milyon Liradır. Kırıkkale Nur Cami 16. asır mimariyle dünyaca ünlüdür. Selimiye ve Taç mahal 3 numaralı denge ile Süleymaniye 7 nolu denge terkip ile yapılmıştır. Nur cami de 3 nolu denge terkip ile kurulmuştur. Bundan dolayı şah abidesi eser olmuştur.Camide 8 fil ayakları yan galerilerinin, tonozların, çeyrek kubbelerinin ışıklarının şekilde içeriye alması mimarı dengelerin oluşmasını sağlamıştır. Tek kubbe olsa idi mimarı özellikle ve zenginlik göremeyecektir '' dedi.
Nur Cami Külliyesinin üniteleri hakkında da bilgi veren Gerek ' 450 kişilik konferans soalonu, fuaye alanı, 2 adet çok amaçlı seminer salonu, gençler için kütüphane ve diyanet okuma salonu, Cami cemaati için kütüphane ve çay ocağı, Türk İslam El sanatları eğitim merkezi, Türk İslam musiki merkezi, Müftülük hizmet binası, Kız kuran kursu, Din görevlilerine yönelik kütüphane ve okuma salonu, Aile irşa ve rehberlik bürosu, Kadınlara yönelik faaliyet alanları, Sabah namazı buluşmaları, Cenaze ve yakınlarının bekleme yeri, otopark, abdestlikler, wcler bulunacak' ifadelerini kullandı..
8bin kişi ibadet edecek
Caminin fiziki özellikleri ve cemaat kapasitesi içinde açıklama yapan Gerek ' Caminin oturumu 41.5 50.5= 2.100 m2'dir. Mafil katı 600 m2 dir. Brüt kapalı mekanı 2700 m2dir. 0.60'a bölündüğünde 4500 kişi kapasiteli yapar. Net 4.000 kişi kapalı mekanda ibadet yapabilir. Caminin doğu avlusu toplam 2700 m2dir. Caminin batı avlusu toplam 1000m2dir. Buna göre toplam açık alan 4700 m2'dir. Alanlar 0.6 m2'ye bölündüğünde yaklaşık 8.000 kişi ibadet yapabilmektedir.'' İfadelerini kullandı
Bütünlük sağlandı
Cami minare yüksekliğinin 60 metre olduğunu ifade eden Gerek ' Caminin 4 minaresi bulunmaktadır. Her minaresinde 3 şerefe bulunmaktadır. Şerefeler taşla ve mukarnaslı olarak yapılmıştır. Caminin minareleri 30 cm betonarme taşla kaplanarak yapılmıştır. Böylece minare ile caminin dışı aynı malzeme ile yapılmış olup bütünlük oluşturmuştur. Bu konuda yeni yapılara örneklik ve öncülük yapılmıştır''dedi.
Son aşamadayız
Son olarak inşaatın son durumu hakkında da bilgi veren Gerek ' WC ve abdestlikler hariç beton işleri bitmiştir. Mukarnas işleri bitmiştir. Çini işleri tamamlanmıştır. Elvan pencere işleri tamamlanmıştır. Fevkalade müzeyyen pencerelerin sadece montaj işleri kalmıştır. Taş işleri bitme aşamasına gelmiştir. Tezyinat ve hat işleri bitme aşamasına gelmiştir. Sadece altın varak işleri kalmıştır. Mermer işleri bitme aşamasına gelmiştir. Sadece altın varak işleri kalmıştır. Isıtma ve soğutma işleri devam etmektedir. Açık alan su izolasyon ve taş kaplama işleri ağustos ayında başlayacaktır''dedi.