İKİNCİ DERECE MAHKEMELER

Yargıda yeni bir dönemin başlangıcı olacak istinaf mahkemeleri, 'ikinci derece mahkemeler' olarak görev yapacak. Bu kapsamda, ilk derece mahkemelerinden verilen hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulabilecek. İstinaf mahkemelerinin 20 Temmuz´dan itibaren devreye girmesiyle, 5 yıla kadar hapis cezaları ve belli bir miktara kadar para cezalarının verildiği hukuk davaları, tarafların başvurusu halinde bölge adliye mahkemelerine gidecek.

 

ADLİ PARA CEZASINA MAHKÛMİYET

Ancak, 15 yıl ve daha fazla hapis cezalarına ilişkin hükümler, bölge adliye mahkemesince resen incelenecek. Hükümden önce verilip hükme esas teşkil eden veya başkaca kanun yolu öngörülmemiş mahkeme kararlarına karşı da hükümle birlikte istinafa gidilebilecek. Buna karşın, hapis cezasından çevrilen adli para cezaları hariç olmak üzere, sonuç olarak belirlenen 3 bin Türk lirası dâhil adli para cezasına mahkûmiyet hükümlerine, üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan beraat hükümlerine, kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulamayacak.

 

Kırıkkale artık göç veren değil, göç alan il oldu Kırıkkale artık göç veren değil, göç alan il oldu

7 GÜN İÇİNDE BAŞVURULACAK

İstinaf istemi, hükmün açıklanmasından itibaren 7 gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılacak. Beyan tutanağa geçirilecek ve tutanak hakime onaylattırılacak. Hükmün, istinaf yoluna başvurma hakkı olanların yokluğunda açıklanması halinde, başvuru süresi, süre tebliğ tarihinden başlayacak.

 

KESİNLEŞMESİNİ ENGELLEYECEK

Ağır ceza mahkemelerinde bulunan cumhuriyet savcıları, mahkemelerinin yargı çevresi içerisindeki asliye mahkemelerinin hükümlerine karşı, kararın o yer Cumhuriyet Başsavcılığına geliş tarihinden itibaren 7 gün içinde istinaf yoluna başvurabilecek. Süresi içinde yapılan istinaf başvurusu, hükmün kesinleşmesini engelleyecek.

 

TEMYİZ MAHKEMESİ OLMAYACAK

Yargıdaki iş yükünü azaltmak amacıyla kurulan ve 2004´te yasası çıkarıldıktan sonra faaliyete geçmesi için çalışma yürütülen istinaf mahkemeleri 'temyiz mahkemesi' olmayacak. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlar doğrudan istinafa gelecek. İstinaf mahkemeleri 'ikinci derece yargılama yapan mahkeme' niteliği taşıyacak.

 

HUKUK DAİRESİ ŞEKLİNDE ÇALIŞACAK

İstinaf mahkemeleri, Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun´da 93 ceza dairesi, 120 hukuk dairesi şeklinde çalışacak. Böylelikle toplam 7 ilde 93 ceza dairesi başkanı, 120 hukuk dairesi başkanı, 279 ceza dairesi üyesi, 360 hukuk dairesi üyesi olmak üzere 859 hâkim ve 186 savcı görev yapacak.

 

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ

Ankara Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde, Ankara, Aksaray, Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat ve Zonguldak olacak. Ankara´da 17 ceza, 27 hukuk dairesi şeklinde çalışacak. Antalya Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde ise Antalya, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Isparta ve Mersin yer alacak. Antalya´da 11 ceza, 12 hukuk dairesi olacak.