Kırıkkale Lisesi matematik öğretmeni Dr. Nevin Bilgiçli’nin Kırıkkale Lisesi adına kuruculuğunu ve yönetimini yaptığı uluslararası eTwinning matematik projesi  "Code of Mystery"  Avrupa 1.si oldu. Proje, Avrupa dışından da ülkelerin bulunduğu 44 ülkeden aday gösterilen  Avrupa kalite etiketine sahip başarılı 1284 proje arasından 16-19 yaş kategorisinde 1.seçilerek alanında en büyük ödül olan Avrupa özel ödülünü aldı.

BRÜKSELE DAVET EDİLDİ

Avrupa Komisyonu Merkezi Destek Servisi tarafından Eylül ayında Brüksel’de yapılacak ödül törenine davet alan Dr. Nevin Bilgiçli uluslararası konferansa katılarak ilimizi ve ülkemizi temsil edecek. Proje hakkında bilgi veren kurucu öğretmen Bilgiçli: “3 kıta ve 7 farklı ülkeden (Türkiye (Kırıkkale ve Ankara), Slovakya, Fransız Guyanası, Çekya, İspanya, Portekiz, Hırvatistan)  8 okul ve 100'ü aşkın öğrenci ile 2022/2023 eğitim öğretim yılı boyunca aktif şekilde çalıştık. Kriptoloji (şifreleme bilimi) kullanarak oluşturduğumuz oyun temelli  bu projenin  ilk bölümünde, öğrenciler öncelikle büyük bir dijital kaçış oyununun parçalarını oluşturmak için ulusal ve uluslararası takımlarda çalıştılar. Gizemli bir polisiye hikayenin kurgusunu adım adım oluşturdular. Hikayenin içine farklı takımlar tarafından gizlenen şifreli mesajlara ulaştılar ve matematiksel işlemler kullanarak mesajları deşifre ettiler. Daha sonra her uluslararası takımdan bir öğrenci çözümlerini uluslararası online toplantıda tüm ortaklara İngilizce olarak sundu. Hikayenin finalini oluşturan etkinlik ise Çek Cumhuriyetindeki ortaklarımızı 9-13 Mayıs 2023 tarihlerinde Prag’ daki ziyaretimiz sırasında gerçekleştirildi. Prag Lojistik Hizmetler Lisesinde buluşan Kırıkkale Lisesi öğrencileri ile Çek öğrenciler oyunun finalini oluşturan etkinliği gerçekleştirdiler ve gizemli polisiye olay tamamen çözümlendi. Böylece  dijital eğitsel kaçış oyunu ve oyunun çözümleri adım adım oluşturuldu. Daha sonra bu kaçış oyunu diğer eğitimci ve öğrencilerin de kullanabilmesi için ortak 7 ülkede yaygınlaştırıldı. Projenin ikinci yarısında ise her ulusal takım, matematiksel bir algoritma ile özgün bir şifreleme yöntemi geliştirdi, ardından tüm yöntemler birbirine bağlanarak çok aşamalı, özgün  bir şifreleme yöntemi elde edilmiş oldu. Son olarak ortak yöntemin yazılımı öğrenciler tarafından yapıldı.

Akıncılar'da çiftçilere fide dağıtıldı Akıncılar'da çiftçilere fide dağıtıldı

BİLİMSEL DEĞERLENDİRME YAPILDI

Proje boyunca öğrenciler yenilikçi, işbirlikçi, proje tabanlı ve disiplinler arası pek çok  etkinlikte görev aldılar. Matematik, Bilişim ve İngilizce başta olmak üzere pek çok alanda bilişsel ve sosyal olarak geliştiler. Proje faaliyetleri, proje boyunca yapılan öğrenci ve öğretmen anketleri ve bilimsel ilk ve son test yöntemine göre değerlendirildi. Öğrencilerin matematik dersine karşı motivasyonlarında ve 21.yüzyıl becerilerinde anlamlı artış saptandı. Hem bu sonuçlar hem de ulusal ve uluslararası alanda aldığımız ödüller  başarılı bir proje süreci geçirdiğimizi ve projenin tüm hedeflerine ulaştığını bize gösterdi ’ dedi.

GURURLUYUZ

Kırıkkale Lisesi müdürü Sami Yanık: “7 ülkeden öğrenci ve öğretmenlerin beraber çalışarak Avrupa 1. olduğu bu projeye okulumuzun önderlik etmesinden dolayı gururluyuz. Projenin kurucusu ve yöneticisi olan öğretmenimiz Dr. Nevin Bilgiçli’ ye ve projede görev alan öğrencilerimiz, Amine Kızılgül, Gül Sümeyye Ayyıldız, Seda Dinç, Ekrem Musab Arslan, Elif Naz Çayır, Bengisu Yiğit, Bengü Yeşilyurt ve Bilal Başbuğ’a çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Haber: Burak Can