KIRIKKALE´DEN İPEK YOLUNA

Sempozyum, Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salon´da bugün sabah 10.00´da açılış töreni ile başlayacak ve protokol konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Arkeolog Dr. Tuna Akçay´ın fotoğraflarından oluşan ‘Kırıkkale´den İpek Yoluna´ fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak. Oturum Başkanlığını Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Emrullah İşler´in yapacağı, ‘Ortadoğu´nun Demokratik Geleceği: Diyalog-Barış-İstikrar´ konulu açılış panelinde Filistin Kültür Bakanı Vekili Dr. Ziyad A.J. Rjoob, İran Tebriz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bagher Sadrınıa, Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay ve Katar Milli Kültür Merkezi Müdürü Dr. Khaled Yusuf Al-Mulla yer alacaklar. Açılış töreninin ardından Fen Edebiyat Fakültesi´nde yer alan Yahya Kemal Konferans Salonu ile Akdeniz, Kızıldeniz, Nil, Dicle, Fırat Salonlarındaki oturumlara geçilecek.

SÜREKLİLİK VE DEĞİŞİM

İlki 07-10 Mayıs 2014 tarihinde yine Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından ve ‘Süreklilik ve Değişim´ ana teması ile gerçekleştirilen sempozyum bu yıl yeni kurulan Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize ediliyor. Filistin Ulusal Yönetimi, İran, Cezayir, Tunus, Libya, Katar, Ürdün, Mısır, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, gibi Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile Türkiye dahil 16 ülkeden, 80 Üniversite ve 15 Araştırma Kurumunun temsil edileceği ve 230 bilim insanının katılacağı sempozyumun ana teması “Ortadoğu´da Devlet, Devlet-Dışı Aktörler ve Demokrasi” olarak belirlendi. Bu tema içerisinde “Ortadoğu´da Siyaset ve Diplomasi, Ortadoğu´nun Sosyolojisi, Ortadoğu Ekonomisi, Ortadoğu Krizinin Felsefi Temelleri ve Ortadoğu Çalışmalarının Mevcut Durumu, Sorunları ve Geleceği” konularında iki yüzden fazla bildiri sunulacak.

TARİHİ GEÇMİŞİ VE COĞRAFİ KONUM

Bu sempozyum ile ülkemizin Ortadoğu ülkeleriyle ilişkileri, bir yandan küresel çerçevedeki gelişmeler açısından, bir yandan da tarihi ve güncel konu ve olaylar açısından tartışılma ve anlaşılmasına imkân verilmiş olacak. Tarihi geçmişi ve coğrafi konumu sebebiyle Ortadoğu ülkeleri ile yakın bir ilişki ağı içerisinde bulunan ülkemizin, medeniyet tarihinin en zengin alanı olan Ortadoğu coğrafyası içerisinde konumunun doğru bir şekilde değerlendirmesini yapmak, tarihi olayların ve siyasi gelişmelerin akademik bir ortamda tartışılmasını sağlamak üzere Türkiye´de bulunan üniversiteler ile yurtdışından çok sayıda araştırma kurumu ve araştırmacı bu sempozyumda yer alacak.

TÜRKİYE´Yİ TANITMA FIRSATI BULACAKLAR

04-07 Mayıs 2016 tarihleri arasında 5´i panel; 51´i de oturum şeklinde 56 akademik toplantı halinde gerçekleştirilecek olan sempozyumda, oturumlar senkronize olarak, 1 konferans salonu ve 5 derslikte yapılacak. Sempozyumda 230 katılımcı dünya gündemini her geçen gün daha fazla meşgul eden Ortadoğu ülkelerinin karşılaştıkları problemleri, Ortadoğu ülkelerinden veya diğer ülkelerden katılacak olan akademisyenler, uzman bilirkişiler ve entelektüeller ile karşılıklı olarak tartışma, fikir alış verişinde bulunma ve birbirleriyle tanışma imkânı bulabilecek; bu suretle sempozyum aracılığı ile Ortadoğu konusunda uzmanlaşmış yerli ve yabancı bilim insanları bir araya gelecek. Böylece Türkiye´yi uluslararası bir organizasyon aracılığı ile tanıtma fırsatı da oluşacak.

SEMPOZYUMA DESTEK

Bir uyarı da Kırıkkale Valiliği’nden! Tedbir almakta fayda var! Bir uyarı da Kırıkkale Valiliği’nden! Tedbir almakta fayda var!

Kırıkkale Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KODAMER) tarafından düzenlenen sempozyum, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türk Tarih Kurumu, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü sponsorluğunda gerçekleşecek. Ayrıca konaklama sponsorluğunu Kırıkkale İpekçi Gold Otel´in üstlendiği sempozyuma, Kırıkkale Valiliği, Belediye Başkanlığı, Keskin Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı da destek veriyor.

GEZİ DÜZENLENECEK

Kapanış oturumu ve kapanış bildirisinin okunması ile sempozyum akademik programı sona erecek. Davetliler için kültürel etkinlik olarak doğu ezgilerinden oluşan bir konser icra edilecek. Ayrıca, 7 Mayıs 2016 Cumartesi günü Kırıkkale yöresine yönelik bir gezi yapılacak olup, bu gezide Kaman Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi ile Keskin ilçesinin tarihi ve turistik mekânları ziyaret edilecek. Keskin´de düzenlenecek yemeğin ardından sosyal program son bulacak.