KALİTE ARTIYOR

Kırıkkale´de ‘Yem Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi´ ile ‘Makarnalık Buğday Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılarak Verimlilik ve Kalitesinin Artırılması Projesi´ kapsamında tohum dağıtım töreni gerçekleştirildi.  Törene, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir´in yanı sıra Vali Yardımcısı Tunahan Çil, Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, Müdürlük personeli ve çiftçiler katıldı.

 

ÜRETİMİN ÖNEMİ ÖNE ÇIKTI

Törende bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, birçok alanda üretimin öneminin daha fazla öne çıktığını belirterek, “Tohumu toprakla buluşturmaya devam eden çiftçilerimizin kıymeti herkes tarafından daha iyi anlaşıldı. Geçtiğimiz yılda dünyada birçok ülkede tarımsal üretimde ve gıdaya erişimde sorunlar yaşanırken, tarım sektöründe rekorlara imza atan ülkemizde önemli başarılar elde edilmiştir”

 

ÇİFTÇİLERİMİZ ENDİŞE DUYMASIN

Tarım ve Orman Bakanlığının kararlı politikalarıyla 2020 yılında bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihinin üretim rekoru kırıldığını söyleyen Genel Müdür Mehmet Hasdemir, “Yaklaşık 126 milyon ton üretim yapılmıştır. Birçok üründe üretim rekorları kırılmıştır. Bu rekorlar sayesinde raflarımız boşalmamış, vatandaşımız da bu ürünlere rahatlıkla ulaşmıştır. Ayrıca tüm dünyada emtia ve girdi fiyatlarında artışlar yaşandı. Çiftçilerimiz bu durumdan endişe duymasın”

 

EN ÇOK ÜRETİLEN ÜRÜNLER

Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz ise, “İlimizin 300.000 hektar olan tarım alanının yaklaşık yüzde 75´inde tarla ürünleri yetiştiriciliği yapılmakta olup, üretimin çoğunluğunu hububat tarımı oluşturmaktadır. En çok üretilen ürünlerimiz Buğday, Arpa ve Nohuttur. Son yıllarda yem bitkileri de ilimizde ekilişi artan ürünlerimizdendir. İlimizde en temel üretim hububat üretimi olunca; hububatta verim ve kaliteyi arttırmaya dönük çalışmalarımızı ön plana aldık”

Kırıkkale'de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi Kırıkkale'de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi

 

HEDEFİMİZE ADIM ADIM İLERLEMEKTEYİZ

“Bunun için de; sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması, sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılması, Yöremize uygun yerli ve milli çeşitlerin kullanımının arttırılması gibi çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda bakanlığımızın da verdiği imkanlar ile ilimizde hububatta verim ve kalitenin arttırılması ve yem bitkisi ekiliş alanlarının arttırılması projelerimiz ile ulaşmayı hedeflediğimiz noktalara adım adım ilerlemekteyiz”

 

EKİLİŞ ALANLARIMIZ 50 BİN DEKAR

“2016 yılında sertifikalı tohum kullanım oranımız %10 oranındayken 2020 yılı sonu itibarı ile %16´ya, yine 2016 yılında yem bitkisi ekiliş alanlarımız 16.000 dekar iken 2020 yılı sonu itibarı ile 50.086 dekar ulaşmıştır. 2021 yılında ise bakanlığımızın verdiği destekler ile 56.000 dekara ulaşmıştır. Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı hububat üretim alanımızın %60-70, nohut ve mercimek üretim alanımızın ise %40-50 oranlarında hasar tespit edilmiştir. Bu durum da ilimizdeki üretimde %30-40 oranında kayba neden olmuştur”

 

PROJELER HAZIRLANMIŞTIR

“2020 yılında bu 4 ürünümüzün toplam üretim miktarı 353.000 ton iken bu rakam 2021 yılında 225.000 tona gerilemiştir. Değişen iklim koşullarının üretim üzerindeki olumsuz etkilerini bir nebze de olsa hafifletmek ve üretimi arttırmak, piyasanın arzu ettiği kalite ve evsafta ürün elde etmek, üretime yön vermek ve çiftçimizin olumsuzluklardan asgari düzeyde etkilenmesini sağlamak amacıyla Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzün ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi´ ile sunulan imkânlarından yaralanmak suretiyle, ‘Makarnalık Buğday Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması, Verimlilik Ve Kalitesinin Arttırılması´ projesini ve ‘Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırarak Geliştirilmesi´ projesini Bakanlığımıza sunduk ve destek alarak bu projeler hazırlanmıştır”

 

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞ OLACAKTIR

“Projelerimiz ile çiftçilerimize; 6.680 dekar alanda ekimi yapılmak üzere macar fiğ, yonca, slajlık mısır, yem bezelyesi karışımı tohumları, 6.500 dekar alanda ekimi yapılmak üzere 150 Ton Eminbey çeşidi makarnalık buğday tohumu dağıtımı yapılacaktır. Bu şekilde 205 çiftçimize yem bitkisi, 266 çiftçimize de makarnalık buğday tohumu olmak üzere toplamda 471 çiftçimize tohumluk desteği sağlamış oluyoruz. İki proje ile ilimizde kaliteli kaba yeme ve yüksek kalitede buğday üretimine olan ihtiyacın karşılanması adına toplamda 13.180 dekar alana ekiliş yaptırmak suretiyle önemli adımlar atılmış olacaktır. Bu konuda projelerimize verdikleri desteklerden ötürü Sayın Valimize ve Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne şükranlarımı arz ediyorum”  dedi.

 

Konuşmaların ardından tohumlar dağıtıldı, üreticilerin daha hızlı ve kaliteli hizmet alması amacıyla il müdürlüğünde oluşturulan Tek Adımda Hizmet Bürosu´nun açılışı yapıldı. Haber: Kenan Kuzucu