Vatanperverlik, dünyanın hemen her ülkesinde görülse de Türk Milleti bu konuyu daha ciddiye alan bir millettir. Öyle ki, Türkler olarak, bayrağımız, şehitlerimiz, milletimiz ve ülkemiz için şiirler yazmış, türküler söylemiş ve ağıtlar yakmış bir milletiz. Bu türküleri ve şiirleri ise hemen her fırsatta söyler, dile getiririz. Bu türkülerden biri de 7’den 70’e herkesin bildiği ‘Ölürüm Türkiyem’ türküsüdür.

Tüm Türkiye’nin severek dinlediği ‘Ölürüm Türkiyem’ türküsünün Kırıkkaleliler için yeri ayrıdır. Çünkü, Ölürüm Türkiyem türküsü, Şehitler Diyarı olarak bilinen Kırıkkale’de yazılmış ve buradan bütün Anadolu’ya yayılmıştır.

Sevilen sanatçı Mustafa Yıldızdoğan’ın seslendirdiği türkü, birçok vatandaş tarafından yine Mustafa Yıldızdoğan’a ait zannedilir ancak türkünün sözleri Dilver Cebeci’ye aittir. 1943 yılında dünyaya gelen Dilaver Cebeci henüz 5 yaşındayken ailesi ile birlikte Kırıkkale’ye gelmiştir. Çocukluk ve gençlik yılları Kırıkkale’de geçen Dilaver Cebeci, henüz 14 yaşındayken, ‘Ölürüm Türkiyem’ şiirini yazmıştır. Şarkıcı Mustafa Yıldızdoğan ise 1993 yılında piyasaya sürdüğü ‘Türkiyem’ adlı albümünde bu şiiri bestelemiştir. 2008 yılında hayata gözlerini yuman Türk şair ve yazar Dilaver Cebeci’nin bazı aile fertleri halen Kırıkkale’de ikamet etmektedir.

Türkiye’nin önemli şairlerinden ve düşünürlerinden olan Dilaver Cebeci’nin geride bıraktığı o muazzam ‘Ölürüm Türkiyem’ şiirinin sözleri ise şöyledir;

Baş koymuşum Türkiyemin yoluna
Düzlüğüne yokuşuna ölürüm
Asırlardır kır atımı suladım
Irmağının akışına ölürüm.

Deli sular, salkım-saçak söğütler,
Kışlada kumandan, asker öğütler,
Yaylalarda ata biner yiğitler,
Bozkurt gibi bakışına ölürüm.

Yaşayan Tarih Müzesi açıldı Yaşayan Tarih Müzesi açıldı

Sevdâlıyım yangın yeri bu sinem
Doksan yıldır çile çekmiş hep ninem
Pınarlardan su doldurur Eminem
Mavi boncuk takışına ölürüm.

Düğünüm, derneğim, halayım, barım,
Toprağım, ekmeğim, namusum, arım
Kilimlerde çizgi çizgi efkârım,
Heybelerin nakışına ölürüm.

Haber: Burak Çalışkan