Kırıkkale’de ‘Bozkır’ın evlatları gala gecesi’ büyük beğeni aldı Kırıkkale’de ‘Bozkır’ın evlatları gala gecesi’ büyük beğeni aldı


Kırıkkale ve Kırıkkaleliler için eskiden beri ‘Havası, suyu sert, insanı mert’ ifadesi kullanılır. İç Anadolu’nun tam ortasında yer alan ve bu zamana kadar vatanı için elinden gelenin fazlasını yapan Kırıkkaleliler, adlarından sıkça söz ettirmiştirler. Peki, Kırıkkalelilerin soyu nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? Kırıkkaleli vatandaşların soyunun nereden geldiği ile ilgili Valiliği’nden alınan bilgiler şöyle; 16 ve 17. yüzyıllarda, Oğuz ya da Oğuzhan adı verilen büyük bir oymak, Ankara yakınlarına, o zamanki adı ile Kırıkkal’a bölgesine yerleşmiştir.

Oğuz Oymağı’nın ise Yörükhan taifesinden olduğu söylenmektedir. O dönemlerde buraya gelen ve yerleşen Oğuz Oymağı, bu toprakları Türkleştirmiş ve İslamlaştırmıştır. Oğuz Oymağı aynı zamanda Türkmen Aşireti adıyla da bilinir. Günümüzde ‘Kırıkkale’ olarak adlandırdığımız şehrimizin Osmanlı kayıtlarında da Kırıkkal’a olarak geçtiği bilinmektedir. Bu ismin yaklaşık 400 yıldır bu bölgede kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Haber: Burak Çalışkan