KARDEŞİM OLUYOR

   Evde tüm alanlarda dokunulmazlığını ilan eden ilk çocuk, özgürlüğünü kısıtlayacak bir kardeşinin gelmesini öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşar. Aileye yeni bir bireyin katılması hem ebeveyn için hem de çocuklar için zor bir süreçtir. Ebeveyn için yeni bir bireyin eklenmesi ekstra sorumluluk gerektirir. Bu süreçte ebeveyn hem kendini yeni çocuğa hazırlamalı hem de çocuğa/çocuklarına yeni bir kardeşin geleceğine hazırlamalıdır. Hazırlık sürecinin iyi yönetilmesi yeni bireyin kabulünü kolaylaştıracaktır. Anne hamile olduğunu öğrendiği zaman eşiyle çocuğu karşılarına alıp konuşması gerekir. Çocuğa yeni bir kardeşin geleceğini uzatmadan, kararlı bir şekilde söylenmesi gerekmektedir. Annenin karnı büyümeye başlayıp, hareketleri hissedilmeye başlayınca çocuğun elini annenin karnına dokundurarak kardeşini hissetmesini sağlamanız gerekmektedir. Böylece çocuğunuzun artık bir kardeşinizin geleceğine olan inancı iyice artacaktır.

   Bebek dünyaya gelmeden önceki hazırlıklara çocuğunuzu da dahil ederseniz duygularının önemsendiği düşüncesi olacaktır. Çocuğunuz yeni kardeşle bebeksi davranışlar sergileyebilir. Bu sizi tedirgin etmesin. Bunu yaparak beni unutmayın, ben burdayım mesajını vermektedir. Çocuğunuza: “Sen büyüdün abi/abla oldun .” diyerek kardeşinin gelmesiyle kendisinin ne kadar önemli bir konumda olduğunu hissettirmeniz gerekir.

   Bebeğinizin kıyafetlerini değiştirirken  çocuğunuza: “Bana yardım eder misin? Kardeşinin çorabını sen giydirir misin? Giydirirsen bana yardım etmiş olursun hem de kardeşin abisi/ablası çorabını giydirdiği için çok mutlu olur.” diyerek çocuğunuza hem yardım etmenin, başarmanın sevincini yaşarken hem de abi/abla olmanın gururunu yaşayacaktır.

   Aslında ebeveyn olarak top bizde. Bizler ebevyn olarak çocuğumuzu kardeşe hazırlamamız, hazırlık sürecine dahil edip danışmamız, güzel bir abi-kardeş ilişkisinin temelini atmamızı sağlar.

   Böylece siz bu dünyadan göçüp gittiğinizde birbirini çok seven kardeşler bırakmış olmanın gururunu yaşarsınız.