RAMAZAN BAYRAMINDA YENİLEBİLECEK HAFİF TATLILAR RAMAZAN BAYRAMINDA YENİLEBİLECEK HAFİF TATLILAR


Kırıkkale ve Türkiye için Bozlak Kültürü’nün en önemli temsilcilerinden biri olan Hacı Taşan’ın hayatına birlikte bakalım.Hacı Taşan, Türküleri, halayları çalıp okuyan bir sanatçı olarak Keskin ve İç Anadolu folklor musikisinde büyük ağırlığa sahip sanatçılardandır. Hacı Taşan'ın ismi, Keskin türküleriyle adeta özdeşleşmiştir.

Halk arasında Hacelobası olarak söylenen ve asıl adı "Hacıaliobası" olan bu türkünün derlendiği köy, aynı zamanda Hacı Taşan'ın köyüdür. Keskin'e bağlı bu köyde 1930'da doğan Hacı Taşan, aslen Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Kırtıllar köylüdür. Kırtıllar o yıllarda "abdal" aşiretinin en yoğun olarak yaşadığı köylerden birisidir. Bozlak sanatçısı Neşet Ertaş da bu köyde doğmuştur. İç Anadolu Bölgesi'nin ortasındaki bu köy, Anadolu halk müzikleri içerisinde en orijinal anlatıma sahip müziğe, abdal/aşiret müziğine kaynaklık eder.

Babası Abdullah Çavuş da o yıllarda Hacelobası'ndan evlendiği için oraya taşınır. Bağlamayı çok seven bir ana ile yörenin ünlü davulcularından olan Abdullah Çavuş'un dört çocuğundan biri olan Hacı Taşan'ın 12-14 yaşlarında saz çalmaya başladığı söylenmektedir. Babası, Hacı Taşan'ı o günlerde Keskin'in Seyifli daha sonra Barakobası köyünde oturan Muharrem Ertaş'a çırak verir.

Muharrem Ertaş, Hacı Taşan'ı yanına alarak bugün halâ bu müziğin hem öğrenildiği hem de en çok icra edildiği mekânlar olan düğünlere götürür. "Düğün çalgıcılığı" onlar için çoğu zaman tek ve en önemli meslektir. Hacı Taşan vefat ettiğinde 53 yaşındaydı. 9 Mart 1983 tarihinde geçirdiği üçüncü kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Haber: Burak Çalışkan