E-ticaret uygulamalarıyla internet üzerinden komisyon alarak adrese teslim market ürünü satışı yapan ve sayıları her geçen gün hızla artan internet marketleri, bakkalların en yeni sorunu. Son dönemde sayıları hızla artan e-ticaret uygulamalarıyla internet üzerinden market ürünü satışı yapan firmalar, bakkalları kepenklerini kapatmayla tehdit ediyor. 

 

TÜKETİCİNİN AYAĞI BAKKALLARDAN KESİLİYOR
Küçük esnafın bir günde sattığı ürünün yüzlerce katı ürün satan internet marketleri, tüketicinin ayağını bakkallardan kesiyor. Tatlıdan kırtasiye ürününe, ayakkabıdan mobilyaya kadar pek çok sektörün alanına girerek satış yapan market zincirleri karşısında direnmeye çalışan küçük esnaf, şimdi de internet marketleriyle cebelleşiyor.

 

İNSANLARIN DİĞER CEBİNE DE GİRDİLER
Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Kırıkkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Adem Yurttan, “Küçük esnafımızın sayıları 35 bine yaklaşan zincir marketler karşısında her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor. Bu market furyasına karşı gücü yettiğince direnemeyen küçük esnafımız, şimdi de sayıları hızla artan internet marketleriyle karşı karşıya. Teknolojiyi de kullanarak e-ticaret uygulamaları üzerinden vatandaşın diğer cebine de girmeyi başaran internet marketlerinin tek hedefi küçük esnaf” diye konuştu.

Kırıkkaleli avukatlar ayaklandı! “Adalet istiyoruz!” Kırıkkaleli avukatlar ayaklandı! “Adalet istiyoruz!”

 

SAVAŞ AÇMIŞ DURUMDALAR
Başkan Adem Yurttan, şöyle devam etti: “Aklımıza gelebilecek tüm gıda ürünlerinin satışını internet üzerinden yapmaya devam eden bu sistem, bakkallarımızı tümden yok olmayla tehdit ediyor. Bu firmalar, başta bakkallar olmak üzere kuruyemişçi, manav, şarküteri, büfeci, unlu mamüller ve kasap gibi tüm gıda sektörlerine savaş açmış durumda.”

BU YAPIYA DAYANMA GÜÇLERİ YOK
Bakkal esnafının eski günlerini mumla aradığını ve umutlarının artık tükenme noktasına geldiğinin altını çizen Başkan Yurttan, “Mahallelinin ağabeyi, babası, ablası, annesi ve hatta koruyan-kollayanı durumundaki bakkallar zor durumdalar. Bu yapıya dayanma güçleri kalmamıştır ve şansları da yoktur” diye konuştu.

 

YAKIN GELECEKTE ‘BAKKAL´ KALMAYACAK
Yurttan, şöyle devam etti: “Bu manada kesinlikle bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bugün belki 3-4 satış yaparak gününü kurtarmaya çalışan bakkallarımız var. Günü kurtarmak adına bazı ürünlerini kar etmeden satan ve evine ekmek götüremeye çabalayan bu küçük esnafımıza devletimizin ilgili organlarınca el uzatılması gerekmekte. Böyle giderse eğer, yakın gelecekte ‘bakkal´ diye bir şey kalmayacak” dedi. Haber: Kenan Kuzucu