Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezaravcı ile Kırıkkale Teknik Üniversitesi’nde öğrencilerle "Gençlik Buluşması"nda buluştu. Programa, Vali Mehmet Makas, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mustafa Kaplan, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, protokol üyeleri ve öğrenciler katıldı. Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezinde öğrencilere seslenen Bakan Kacır, Türkiye'nin en önemli kuvveti ve gücünün inançlı, dinamik ve çalışkan Türk gençliği olduğunu söyledi. Bakan Kacır, "Biz Avrupa'dan 10, Almanya'dan 15 yaş daha genç bir nüfusa sahibiz. Bu çok değerli çünkü dünyayı değiştiren, yenilikçi teknolojilerin tümünü sizler gibi gencecik insanların kurduğu teknolojik girişimler ve takımları ortaya çıkarıyor” dedi.

Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık iddiası adına sürdürdüğü yenilikçi teknolojileri, rekabetçi olarak dünyaya ihraç edebilme iddiasıyla devam ettirdiği milli teknoloji hamlesinin sahibi ve öznesinin TEKNOFEST kuşağı Türk gençliği olduğunu belirten Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milli teknoloji hamlesi adına yapılan her çalışmanın merkezinde Türk gençliğini gördüklerini söyledi. Kacır, "Türk gençliği, imkan verildiğinde ve önündeki engeller kaldırıldığında ne kadar büyük işlere imza atacağını büyük ölçüde ispat etti. Son yıllarda savunma sanayinde elde ettiğimiz kazanımlar, havacılıkta gerçekleştirdiğimiz başarı hikayeleri, önlerindeki engellerin kaldırılması halinde bu ülkenin evlatlarının neleri başarabileceğini bütün dünyaya gösterdi” dedi.

Bakan Kacır, “Türkiye’de tüm sanayileşme tarihi adeta akamete uğramış hikayeler tarihi olarak geldi. Ta 2000'li yıllara kadar. Ama 2000'li yıllarda sağlam bir irade 'bu milletin evlatlarının neye ihtiyacı varsa kendi imkanlarıyla geliştirecek, üretecek biz de onların önünü açacağız' dedi ve Türkiye bu milletin öz evlatları, kendi alın ve akıl teriyle BAYRAKTAR, AKINCI, AKSUNGUR, ANKA, HÜRKUŞ, HÜRJET ATAK, GÖKBEY, KIZILELMA ve KAAN'ı üretti ve gökyüzüyle buluşturdu. Türk milleti adeta gökyüzüne imzasına attı. Bu milletin evlatlarının önü açıldığında ne kadar büyük başarılar elde edebileceklerinin apaçık ispatıdır” dedi.

Türkiye’nin uzay bilimi ve teknolojilerinde de son 20 yılda adım adım gelişme kaydetmiş bir ülke olduğunu belirten Kacır, “İnşallah 8 Temmuz 2024'te Türkiye ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'yı uzaya göndereceğiz. Türkiye, kendi haberleşme uydularını geliştiren, üreten 11 ülkeden biri olacak. Daha sonra hedef daha ileride. İMECE 600 kilometrede görev yapıyor. Yaklaşık 600 kilogramlık bir uydu. TÜRKSAT 6A 36 bin kilometrede sabit yörüngede görev yapacak. 4 bin 250 kilogramlık daha sofistike bir uydu. Ama hedef Türkiye'nin kendi geliştirdiği teknolojiyle Ay'a erişmesi. 380 bin kilometre yol yapacağız ve Ay'a milli hibrit roket motorumuzla erişeceğiz. Bunu başarabilecek gençlerimiz ve insan kaynağımız var”

Son 53 yılın en sıcak nisan ayı yaşandı Son 53 yılın en sıcak nisan ayı yaşandı

Bakan Kacır konuşmasının devamında, “Hibrit roket motoru teknolojisinde Türkiye bugün dünyada ilk dört ülkeden biri. Eğer bu teknolojiyi Ay programımız kapsamında uzayda gerçekleştirmeyi başarırsak, bunu başaran ilk ülke olacağız. Hedefimiz inşallah bu teknolojiyi ticarileştirecek ve uyduların yörüngeler arası transferlerini yapan uzay araçlarını Türkiye'de geliştireceğiz. Uzay ekonomik olarak büyüyen bir alan yıllık uzay ekonomisinin büyüklüğü yaklaşık 600 milyar dolara geldi ve birkaç yıl içerisinde 1 trilyon dolara yükselmesi öngörülüyor” dedi. Konuşmalar sonrası Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı ve gençlerle fotoğraf çektirdi. Gezeravcı, daha sonra gençlere havacılık ve uzay konularında söyleşi yaptı.

Bakan Kacır, buradaki programın ardından Vali Mehmet Makas'ı makamında ziyaret ederek, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Kacır, bir süre görüştüğü Makas'tan kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Kırıkkale Belediyesi Bilim Merkezi'ni gezen Kacır, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve yetkililerden merkez hakkında bilgi aldı, öğrencilerle sohbet etti. Kacır, son olarak Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen programda sanayicilerle istişare toplantısı yaptı.

Haber: Burak Can