ENGELLİLER GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ

Kırıkkale Valiliği öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Özel Bakım Merkezlerinin koordinatörlüğünde ‘3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü´ nedeniyle program düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Yeşilırmak yaptı.

TOPLUMSAL FARKINDALIK OLUŞTURULMASI AMAÇLANMIŞTIR

Milli Çözüm Dergisi, Kırıkkale temsilciliği açılıyor Milli Çözüm Dergisi, Kırıkkale temsilciliği açılıyor

İl Müdürü Yeşilırmak konuşmasında, Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, ´Uluslararası Engelliler Günü´ olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekânsal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır”

ONLARA ENGEL DEĞİL DESTEK OLMALIYIZ

“Unutmayalım ki engellilik birey ve ailesi için zorlu yaşam koşullarını beraberinde getirmekte ve onların yaşadığı sorunlarla baş etmeleri sürecinde bizlere görevler düşmektedir. Toplumda farkındalık oluşturmak, onlara gerekli desteği vermek, onlarında hakları olduğunu bilerek yaşamak hepimizin sorumlulukları arasındadır. İnsanlar birbirlerinden farklı olabilir fakat eşit haklara sahiptir. Engelli bireyleri yapamadıkları ile değil yapabildikleri ve bizlere benzer yanları ile görmek gerekir. Onların acıma duygusuna değil, sevgi ve anlayışa ihtiyaçları vardır. Onları soyutlayıp ötekileştirmek yerine onlara bütünü ile aramızda oldukları bir hayat sunmalıyız. Onlara engel değil destek olmalıyız hayatlarına bir ışıkta biz yakmalıyız”

KIRIKKALE´DE 5876 ENGELLİ BULUNUYOR

“İlimizde 5876 engellimiz mevcut olup evlerinde aile yanında desteklenen 1879, kurum bakımında 219 kardeşimize hizmet verilmektedir. Sosyal bir devlet olarak her türlü mağduriyetleri ortadan kaldırmayı amaç edinmiş hizmet anlayışı ile vatandaşımıza hizmet etmeye devam edilmektedir. Buradan hareket ile ilimizde Müdürlüğümüze bağlı bakım merkezlerinden hizmet alan engellilerimizin hazırladığı gösteriyi hep birlikte izleyeceğiz, öğrencilerimiz ellerinden geldiğince gayret gösterdiler” diye konuştu. 

ENGELLİ OLMAYACAĞIMIZIN GARANTİSİNİ KİMSE VEREMEZ

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ise konuşmasında; “1992 yılından itibaren engellilerin haklarının verilmesi, farkındalıkların oluşturulması ve toplumsal statülerinin oluşturulması amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından bugün engelliler günü olarak tertip edilmiştir. Hepimiz faniyiz başımıza neler geleceğini bilmiyoruz. İnsanoğlu plan yapmış ama kader arkasından kıs kıs gülmüş diye bir söz var. Buradan dışarıya çıktığımızda başımıza ne iş geleceğini bilmiyoruz. Buradan çıktıktan sonra engelli olmayacağımızın garantisini kimse veremez”

HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

“Her şey o kadar pamuk ipliğine bağlı ki bir kılcal damarın tıkanması, bir pıhtı atması bizi engelli yapabiliyor. Her yaşlanan kişinin de engel oranı artıyor. Yaşlandığımız zaman bu oran artıyor. Bu bütün toplumun, hepimizin sorunu. Hepimiz engelli adayıyız ve engellilerimizi toplumun bir parçası olarak görüyoruz. Devletimiz engellilere yönelik 49 tane hakkı geliştirdi. Ve sadece hak anlamında değil, hizmet sosyal hizmet kuruluşlarıyla da önemli hizmetler vermeye başladı ve bu hizmetlerin sayılarını artırdı”

ENGELLİLERE YÖNELİK VAZİFELERİ VAR

“Engelsiz yaşam merkezleri, umut evleri, özel bakım merkezleri aynı zamanda yatılı kuruluşlarımız ve engelli ailelerimizin çocuklarıyla rahat geçirebilecekleri gündüz bakım evlerinde de önemli hizmetlerin sunulması sağlandı.  Devletimiz son yıllarda bu konuda önemli çalışmalar yaptı. Bunlar yeter mi yetmez. Erişebilirlikte çeşitli sorunların olduğunu biliyoruz ama inşallah bu gibi problemlerin de çözüme kavuşacağını biliyoruz. Devletin vazifelerinin yanında da toplumun da engellilere yönelik vazifeleri var”

DEVLETİMİZ ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Engellileri kendilerinden ve toplumun birer parçası olarak gördüklerini aktaran Tekbıyıkoğlu, 'Devletimiz özellikle son 20 yılda çok önemli çalışmalar yaptı. Bu kapsamda merkezler açıldı. Devletin görevlerinin yanında toplumun da görevlerinin olduğunu değerlendiriyorum. Toplumda engellilerimizin farkındalığını oluşturmalı ve onların engelini hep birlikte aşmalıyız. Kendilerini rahat hissettirmeliyiz. Engelliyi toplumun içerisinde normalleştirmeliyiz. Bunu da hep birlikte yapacağız. Yeter ki engeller kalpte olmasın' dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Özel Bakım Merkezlerinde kalan öğrenciler çeşitli etkinliklerde bulunup, gönüllerince eğlendi. Haber: Kenan Kuzucu