GÜNCEL 20.05.2020 14:32:36
Usulsüz ihale iptal edilmeli

Usulsüz ihale iptal edilmeli

Usulsüz ihale iptal edilmeli

KARAKUŞ: “BİZİM ÜZERİMİZDEN HESAP YAPILMASINA DA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ” DEDİ

 

Usulsüz ihale iptal edilmeli

 

TMMOB Mimarlar Odası Kırıkkale Temsilcisi İsmail Oğuz Karakuş, “Bir süredir şehrimizin gündeminde olan “Jandarma Gen.Kom. Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı (Müh. Kom.) Kırıkkale Müh. Depolama Sahası Hizmet Alım İşi” proje ihalesi Mesleğimiz ve Meslektaşlarımızla ilgili olduğu için, TMMOB Mimarlar Odası Kırıkkale Temsilciliği olarak mesleki tavrımızı en baştan beri koymuş, ihalenin açığa kavuşturulup, kamu vicdanının rahatlatılması maksadıyla girişimlerde bulunmuştur” dedi.

 

KONUYU SAPTIRANLARA MÜSAADE EDİLMEDİ

İl Özel İdaresi tarafından depolama sahası yapımı için bir süre önce pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ve Kırıkkaleli mimarların çağrılmadığı ihale gündemde ki yerini koruyor. TMMOB Mimarlar Odası Kırıkkale Temsilcisi İsmail Oğuz Karakuş,  “Anayasa´nın 135. Maddesi ile kurulmuş Mimarlar Odası Kırıkkale Temsilciliği olarak bu girişimlerde bulunurken, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu´na istinaden hareket edilmiştir. Bir kamu kurumu olan temsilciliğimiz gücünü yasalardan alır ve tavrımızı söz konusu ihalede gerçekleşen usul eksikliklerinden yana koymuştur. Konuyu saptırıp, kendi hesaplarına dâhil etmek isteyen odaklar olmuşsa da buna müsaade edilmemiştir”

 

ÖNCELİK YEREL FİRMALARIN

“TMMOB Mimarlar Odası Kırıkkale Temsilciliği´nin tavrı ilk gün nasılsa bugünde aynıdır ve ihalenin eşitlikçi ve önceliğin yerel meslek erbaplarına açılması koşulu için iptal edilmesini savunmaktadır” diyen Karakuş, “Daha adil olduğuna inandığımız açık ihalelerdir. Ancak bu tarz pazarlık usulü ihale zorunluluğu doğması halinde ise önceliğin yerel firmalara verilmesi ve kamu idarelerinin bu anlamda daha hakkaniyetli davranmaları sağlanmalıdır.  Kamu etiği adına zorunluluk budur. Kırıkkale´de faaliyet gösteren Mimarlık Ofisleri tartışmasız olarak bu tarz ihalelerde çalışabilecek yeterliliğe ve yetkinliğe sahiptir. Maalesef Kırıkkale ilinin büyük bir heyecanla beklediği bu hizmet daha en başında yerelde faaliyet gösteren mimarlarını işin dışında bırakmıştır”

 

ÜZERİMİZDEN HESAP YAPILMASINA DA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

“Temsilciliğimizin amacı meslektaşlarımızın haklarını savunmaktır. Mesleki hak ihlalleri yapıldığı söz konusu durumda, etik ve saygınlık kriterlerini elden bırakmadan yaptığımız mücadelede, asla kirli planların içerisinde dün olmadığı gibi bugün de olmayacağız. Bizim üzerimizden hesap yapılmasına da asla izin vermeyeceğiz” dedi. Karakuş, temsilciklerinin 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince bazı soruların cevaplarını talep ettiklerini söyledi.

 

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

1.Kamu İhale Kanunun 21/c maddesi “savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumunda pazarlık usulü ile ihale” usulü iken, hiçbir aciliyet olmamasına rağmen söz konusu ihaleye neden 21-c ile çıkılmıştır?

Eğer aciliyet gerektiren bir durum var ise;

2. Söz konusu ihaleye hangi firmalar davet edilmiştir ve bahsi geçen ihaleye davet edilme kriterleri nelerdir?

3. Söz konusu davet ve kriterlere ilişkin Kırıkkale İlinde Mesleki İcraatlarını yapan mimarlık firmaları davet edilmiş midir?

Eğer davet edilmedi ise;

Kırıkkale İlinde ikamet eden ve mimarlık mesleki faaliyetlerini icra eden firmaların davet edilmeme sebebi nedir?

4. Söz konusu ihale ile ilgili sözleşme imzalanmış mıdır? İmzalandıysa hangi firmalar tarafından yapılacaktır ve sözleşme bedeli nedir? Haber: Ahmet Ünal


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024