-          BİZ İKİ ÖNEMLİ VE ZOR SÜRECİ BİRLİKTE YAŞIYORUZ. B AŞKA BİR DEYİŞLE, İKİ PARALEL ÇİZGİ ÜZERİNDE EĞİLMEDEN, BÜKÜLMEDEN, DÜŞMEDEN YÜRÜMEK İÇİN, ELİMİZDEN GELENİ ARDIMIZA KOYMUYORUZ. BU İKİ ÇİZGİDEN BİRİ, ÜLKEMİZİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞMELER, DİĞERİ DE ŞU SIRALARDA NEREDEYSE TAM ORTASINDA BULUNDUĞUMUZ TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ.

 

-          ÜRETTİKLERİMİZDEN, EKONOMİYE YAPTIĞIMIZ KATKIDAN, KAZANDIRDIĞIMIZ KATMA DEĞERDEN PAYIMIZI ALMAK İSTİYORUZ. İŞTE BİZİM İTİRAZIMIZ BUNADIR. İTİRAZIMIZ, KÜÇÜLEN EKMEĞİMİZEDİR. İTİRAZIMIZ, PASTADAN ALDIĞIMIZ PAYIMIZIN AZALMASINADIR. İTİRAZIMIZ, CEBİMİZDEN UÇUP GİDEN PARAMIZADIR. GERİSİ LAFI GÜZAFTIR.

 

-          YERYÜZÜNDE, İÇİ EN ZOR DOLDURULAN KAVRAM HANGİSİDİR BİLİYOR MUSUNUZ, ADALET KAVRAMIDIR. PEKİ, NEDEN, ÇÜNKÜ SOYUTTUR. NEREYE ÇEKERSEN ORAYA GİDER VE MAALESEF HEP GÜÇLÜDEN TARAFA MEYLEDER.

 

-          BİZ, MASANIN ETRAFINDA GÖZLERİMİZ BAĞLI OTURUYORUZ. YANİ VİCDANIMIZLA GÖRÜYORUZ, HESAPLARIMIZI VİCDANIMIZLA YAPIYORUZ VE O MASADAKİ MUHATAPLARIMIZDAN DA BİZİM GİBİ DAVRANMALARINI, BİZİM GİBİ HİSSETMELERİNİ BEKLİYORUZ.

 

-          BURADAN MESS YETKİLİLERİNE SESLENİYORUM; O MASADA ADİL OLUN, VİCDANLI OLUN, HAKKI KORUYUN. SAKIN BİZİM KARŞIMIZA, İÇİ BOŞ SÖYLEMLERLE, ASLI ASTARI OLMAYAN BAHANELERLE GELMEYİN. SİZİN YAŞADIĞINIZ KRİZ DE BİZİM YAŞADIKLARIMIZ DİZİ FİLM Mİ? YAŞANANLAR SİZİN İÇİN SIKINTI DA, BİZİM İÇİN DÜĞÜN, BAYRAM MI?

 

-          BİZ, ÜYELERİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE, ARKAMIZDA SİZİN DESTEĞİNİZLE, O MASADA EN İYİSİNİ YAPMAK İÇİN, EN İYİSİNİ ALMAK İÇİN, NE GEREKİYORSA ONU YAPACAĞIZ. YİNE HAYKIRACAĞIZ. YİNE, NEFESİMİZ YETTİĞİNCE BAĞIRACAĞIZ. EYLEMSE EYLEM… GREVSE GREV…

 

 

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Gebze 1 No´lu Şube 5. Olağan Genel Kurulu´na katıldı. Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Genel Kurul´u açış konuşmasında, sürmekte olan MESS Grup Toplu İş Sözleşme sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu.

 

Pevrul Kavlak, “Biz iki önemli ve zor süreci birlikte yaşıyoruz. Başka bir deyişle, iki paralel çizgi üzerinde eğilmeden, bükülmeden, düşmeden yürümek için, elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. Bu iki çizgiden biri, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal gelişmeler, diğeri de şu sıralarda neredeyse tam ortasında bulunduğumuz toplu sözleşme sürecidir” dedi.

 

Kavlak açıklanan ekonomik verilere değindiği konuşmasında, “Açıklanan rakamlara baktığımızda, ihracat büyümüş, sanayi büyümüş, hizmetler sektörü büyümüş, her şey, her yer büyümüş. Ama bütün bu büyümeye rağmen, bir şey küçülmüş. Emeğin payı küçülmüş. Bu ülkenin emekçileri daha da yoksullaşmış. Pastadan aldığı pay iyice küçülmüş. Çalışmış, didinmiş, üretmiş. Ama payı azalmış, ekmeği küçülmüş. Biz bunu kabul edemeyiz. Buna katlanamayız. Böyle yaşayamayız. Biz,  bu büyümeden hakkımız olanı almak istiyoruz” diye konuştu.

Adalet kavramının altını çizen Kavlak, yaklaşık 130 bin emekçiyi ve ailesini ilgilendiren MESS Grup Toplu iş Sözleşmesi masasına ilişkin şunları söyledi “Muhatabımız MESS 7 Aralıkta yapılacak toplantıda ücrete ilişkin teklifini sunacak. Nihayet bir oran telaffuz edecek. Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum. O masada adil olun, adil, vicdanlı olun, hakkı koruyun.  Sakın bizim karşımıza, içi boş söylemlerle, aslı astarı olmayan bahanelerle gelmeyin. Yok salgınmış, yok kovitmiş, yok çip kriziymiş. Bunlarla gelmeyin. Sizin yaşadığınız kriz de bizim yaşadıklarımız dizi film mi? Yaşananlar sizin için sıkıntı da, bizim için düğün, bayram mı? Buradan bir kez daha uyarıyorum. Sakın bize krizle falan gelmeyin. Bir kulağımızdan girer, öbüründen çıkar. Çünkü biz, bütün krizlerin faturasını canımızla ödedik.”

 

 

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak´ın Gebze 1 Nolu Şube 5. Olağan Genel Kurulu açış konuşması:

 

Yazın bunları yapın sıcaktan korunun! Yazın bunları yapın sıcaktan korunun!

Artık hepimiz bir anlamda sözün bittiği yerdeyiz. Çünkü artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Çünkü artık hepimiz dardayız, zordayız. Uzun süreden beri hepimizin gündemini, içinde yaşadığımız ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelerin yol açtığı olumsuz sonuçlar oluşturuyor. Her geçen gün artan enflasyon, inanılmaz bir şekilde yükselen döviz kuru, hayat pahalılığı ve bu belirsizlik içinde bir mengenenin arasındaymış gibi sıkışıp kalan insanlar. Tablo bu ve biz içinde bulunduğumuz bu tabloda, iki önemli ve zor süreci birlikte yaşıyoruz. Başka bir deyişle, iki paralel çizgi üzerinde eğilmeden, bükülmeden, düşmeden yürümek için, elimizden geleni ardımıza koymuyoruz. Bu iki çizgiden biri, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal gelişmeler, diğeri de şu sıralarda neredeyse tam ortasında bulunduğumuz toplu sözleşme sürecidir.

 

Açıklanan rakamlara baktığımızda, ihracat büyümüş, sanayi büyümüş, hizmetler sektörü büyümüş, her şey, her yer büyümüş. Ama bütün bu büyümeye rağmen, bir şey küçülmüş. Emeğin payı küçülmüş. İşgücünün büyüme pastasından aldığı pay, bir önceki çeyreğe göre, Yüzde 2,9 puan azalarak Yüzde 29,8´e düşmüş. Bu oran 2019´da yüzde 32,9´muş, 2020´de 30,1´e düşmüş, bugün geldiğimiz noktada 29,8 olmuş. Yani ne olmuş, bu ülkenin emekçileri daha da yoksullaşmış. Pastadan aldığı pay iyice küçülmüş. Çalışmış, didinmiş, üretmiş. Ama payı azalmış, ekmeği küçülmüş. Biz bunu kabul edemeyiz. Buna katlanamayız. Böyle yaşayamayız. Biz, bu büyümeden hakkımız olanı almak istiyoruz. Adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Adil bir gelir dağılımı. Hayatın, çarşının, pazarın enflasyonuna göre tüm kayıplarımızı telafi etmek istiyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, bunun üzerine bir de refah payı almak istiyoruz. Ürettiklerimizden, ekonomiye yaptığımız katkıdan, kazandırdığımız katma değerden payımızı almak istiyoruz. İşte bizim itirazımız bunadır. İtirazımız, küçülen ekmeğimizedir. İtirazımız, pastadan aldığımız payımızın azalmasınadır. İtirazımız, cebimizden uçup giden paramızadır. Gerisi lafı güzaftır

 

Yeryüzünde, içi en zor doldurulan kavram hangisidir biliyor musunuz? Hiç kafanızı yormayın, ben söyleyeyim. Adalet kavramıdır.  Peki neden? Çünkü soyuttur. Nereye çekersen oraya gider ve maalesef hep güçlüden tarafa meyleder. Onun için, her devletin ayrı bir hukuku, her kültürün ayrı bir töresi vardır. Onun için, dünya kurulduğundan beri en çok tartışılan konu, hakkında en çok yazılan, üzerinde en çok söz söylenen mevzu adalet olmuştur. Çok enteresandır; Bizim kültürümüzde adalet, tek hecelik bir sözcükle ifade edilir. Hak! Ve bu sözcüğün içinde, dünyanın bütün çelişkileri, bütün güzellikleri, bütün acıları ifade edilir. Yani bu sözcük, vicdanla aynı anlama gelir. Adalet dediğin kavram, nereye çekersen oraya gitmeye meyillidir ama bu işin bir de terazisi vardır. Şimdi soruyorum hepinize, adaleti temsil eden o mitolojik tanrıçanın gözleri neden bağlıdır neden görmez? Çünkü adalet dağıtırken kimseyi görmesin, kayırmasın, taraf tutmasın diyedir. Gözleriyle değil, vicdanıyla görmek için bağlamıştır gözlerini. Bunları şunun için anlatıyorum. Başta da söylediğim gibi, toplu sözleşme sürecinin tam da ortasındayız. MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi için zaman daralıyor, süreç işliyor. Bugüne kadar MESS ile 4 kez toplantı yaptık. Toplamda 44 maddede anlaştık. 16 maddeyi yeniden görüşmek üzere erteledik. Yasal olarak 60 günlük süre 10 Aralık´ta dolacak. O tarihe kadar anlaşamazsak uyuşmazlığı tutacağız ve ardından da yine yasa gereğince resmi arabulucuya gideceğiz.

 

İşte biz, o masanın etrafında gözlerimiz bağlı oturuyoruz. Yani vicdanımızla görüyoruz, hesaplarımızı vicdanımızla yapıyoruz ve o masadaki muhataplarımızdan da bizim gibi davranmalarını, bizim gibi hissetmelerini bekliyoruz. Herkes, kendi hesabını yaparken elini vicdanına koymalıdır. Eğer haktan, hukuktan, adaletten bahsediyorsak, bu kavramların içini doldurmayı da bilmeliyiz.

 

Üç gün sonra, yani 7 Aralık´ta yine o masada olacağız. Muhatabımız MESS, bu toplantıda, ücrete ilişkin teklifini sunacak. Nihayet bir oran telaffuz edecek. Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum. O masada adil olun, adil, vicdanlı olun, hakkı koruyun.  Sakın bizim karşımıza, içi boş söylemlerle, aslı astarı olmayan bahanelerle gelmeyin. Yok salgınmış, yok kovitmiş, yok çip kriziymiş. Bunlarla gelmeyin. Sizin yaşadığınız kriz de bizim yaşadıklarımız dizi film mi? Yaşananlar sizin için sıkıntı da, bizim için düğün, bayram mı? Buradan bir kez daha uyarıyorum. Sakın bize krizle falan gelmeyin. Bir kulağımızdan girer, öbüründen çıkar. Çünkü biz, bütün krizlerin faturasını canımızla ödedik. Canımızla. Biz, canımız pahasına çalıştık. Biz, ölümüne çalıştık.

Peki, yaşanan bütün bu gelişmeler karşısında umutsuz muyuz? Hayır…

Asla, biz hiç umutsuz olmadık. Hiçbir zaman hayattan ümidimizi kesmedik. Buraya kadarmış demedik. Kendimize güvendik. Yaslandığımız dağın zirvesinde dalgalanan Türk Metal bayrağından güç aldık. Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Yine öyle olacağız. Bundan önce çalıştık, ürettik, hakkımızı aldık. Yine alacağız. Zorluklar karşısında, ‘bana mısın´ demedik. Yine demeyeceğiz. Zaman yaklaşıyor, günü gelince herkes görecek. O masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız. Vallahi de kalkmayacağız. Billahi de kalkmayacağız.

 

Bu mücadelenin başarısı, büyük ölçüde size bağlı. Sizin direncinize, sizin mücadelenize, bileğinizin gücüne bağlı. Biz, sizden aldığımız güçle, arkamızda sizin desteğinizle, o masada en iyisini yapmak için, en iyisini almak için, ne gerekiyorsa onu yapacağız. Yine haykıracağız. Yine, nefesimiz yettiğince bağıracağız. Eylemse eylem… Grevse grev…