12 yaşındaki ressamdan şehit babası anısına resim sergisi 12 yaşındaki ressamdan şehit babası anısına resim sergisi

TOPRAK HAFTASI VE TOPRAK BAYRAMI

İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, ‘Toprak Haftası ve Toprak Bayramı´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Müdür Vekili Doğan, Toprak, hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olduğunu söyleyerek, “Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri düzenlenmektedir”

 

TOPRAK AŞINIMI

“Toprak aşınımı ile ülkemiz yılda 1,3 milyar ton toprak kaybına uğramaktadır ve bunun 550 milyon tonu tarım toprağıdır. Bu toprak kaybı 400 bin hektar alana tekabül etmektedir. Tarım alanlarının % 70´inde şiddetli erozyonla toprak kaybı görülmektedir. Yılda 70 milyon ton bitki besin maddesi kaybına neden olan bu sorun ayrıca ülke ve yetiştirici ekonomisine zarar vermektedir. Zira bu açığı üreticimiz parayla satın aldığı sun´i gübrelerle kapatmak zorunda kalmaktadır. Kimyasal gübreler ise, bilinçsiz kullanımla çevre kirliliğine ve topraklarımızın çoraklaşmasına neden olmaktadır”


FARKINDALIK YARATILACAK

”İlk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu´na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk Pazar günü “Toprak Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle “Toprak Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede, bir hafta boyunca da İlimiz Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde İlimiz merkez ve İlçelerinde, bununla ilgili afiş, poster, lifler dağıtılarak toprak bayramı konusunda farkındalık yaratılacaktır”

 

GEÇMİŞİ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR
“Bu bayram yeni bir kavrammış gibi dursa da, aslında Toprak Bayramının geçmişi çok eskiye dayanıyor. 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu her yıl 11 Haziranı takip eden Pazar gününün 'Toprak Bayramı' adı altında kutlanmasını öngörüyor. Ancak bu güne kadar geniş çaplı resmi bir kutlama yapılmadı. Bizler zaten kültürümüzdeki Toprak Ana yakıştırmasıyla, öldükten sonra toprağa verilmek ya da toprak olmak kavramlarıyla zaten toprağa bir kutsallık atfetmişiz”

 

TOPRAKTAN GELİP, TOPRAĞA GİDECEK

“ Topraktan gelip, toprağa gidecek olmaksa inancımızla özdeşleşmiş bir insan- toprak birlikteliğidir. Tüm bunlardan öte dünya nüfusunun açlıkla karşı karşıya geldiği günümüzde doğal kaynaklardan toprak kaybı da en az  muhtemel su sıkıntısı kadar gündemimizdedir. İşte Bakanlığımız da bunca önemi olan ve kaybı durumunda telafisi mümkün olmayan toprak konusuna vurgu ve toplumsal bilinç geliştirme amacıyla her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında Toprak Bayramı etkinlikleri düzenleyecektir. Toprağımıza daha fazla sahip çıkmak ve korumak dileği ile Toprak Bayramımız kutlu olsun diyorum” dedi.