Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2005´te hava kalitesi ölçüm istasyonlarının kurulumuna başlandığı, günümüz itibarıyla kükürtdioksit ve partikül madde başta olmak üzere birçok kirleticinin izlendiği 195 istasyona sahip Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı´nın kurulduğu belirtildi. Açıklamada, AB uyum süreci kapsamında, hava kalitesiyle ilgili ölçülecek parametrelerin bir kısmının sahadan numune alınarak analiz işlemini içermesi, istasyonlardan veri alım yüzdesinin yüzde 90 ve üzeri olması ifadesi yer aldı.İstasyonlardaki analizörlerin bakım periyotları ve kalibrasyon süreci ve bu kapsamda yapılacak iş ve işlemlerin içeriği, il bazında kurulacak hava kalitesi izleme istasyonunun kentsel, kent çevresi ve kırsal alanla ısınma, trafik ve ısınma kaynaklarını temsil edecek sayıda olması, il nüfusları referans alındığında kurulacak istasyon sayısının en az 330 olması gerektiği hatırlatıldı. 

 

2009 YILINDA TAMAMLANDI

Bu kapsamda, hava kalitesinin tek merkezden etkin şekilde yönetiminin mümkün olmadığı, bölgesel yapılanmaya gidilmesi gerekliliğinin ortaya çıktığı bildirilen açıklamada, bu doğrultuda Alman Hükümeti ile birlikte başlatılan eşleştirme projesinin 2009´da tamamlandığı ve bu projenin çıktısı olarak hazırlanan Ulusal Program 2012-2017 Strateji Planı´nda, Türkiye´de hava kalitesinin yönetiminin bir takvime bağlandığı ifade edildi.

 

MERKEZLERİNE BAĞLI İLLER

Bu Strateji Planı ile AB direktiflerindeki temel esaslar dikkate alınarak belirlenen, bölgesel temiz hava merkezleri ve bağlı iller şöyle: 'İstanbul THM (İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli).  Samsun THM (Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun). Erzurum THM (Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ). İzmir THM (İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla). Adana THM (Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis, Gaziantep, Hatay, Osmaniye).

 

 FAALİYETE BAŞLAYANLAR

Kayıp Çocuk Polis Tarafından Bulundu Kayıp Çocuk Polis Tarafından Bulundu

Konya THM (Konya, Isparta, Burdur, Antalya, Karaman, Niğde, Aksaray, Afyonkarahisar, Nevşehir, Kayseri). Ankara THM (Ankara, Kütahya, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu ). Diyarbakır THM (Diyarbakır, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Batman, Siirt, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ.' Bu doğrultuda ilk olarak, 10 Mayıs 2008´deki Resmi Gazete´de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla kurumu nihaileşen İstanbul´daki Marmara Temiz Hava Merkezi faaliyete başladı. Erzurum Temiz Hava Merkezinin de içinde bulunduğu 7 Temiz Hava Merkezinin yerinin ve bağlı olduğu illerin 2009´da belirlendiği vurgulanan açıklamada, '2009 yılından sonra projede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır' ifadesi kullanıldı.