GÜNCEL 28.01.2021 14:23:36
Siber suçlarla mücadelede ´Siberay´ dönemi başladı

Siber suçlarla mücadelede ´Siberay´ dönemi başladı

Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü, Genel Müdürlüğün ´SİBER Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı´nın´ 'SİBERAY Projesi' hakkında bilgilendirme yaptı.

TEHDİT, ŞANTAJ, HAKARET GİBİ SUÇLAR

Müdürlük tarafından konu hakkında yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı, “Kurum veya kullanıcıları hedef alan ve bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlardır.Siber suç, bir bilişim sistemlerine izinsiz olarak hukuka aykırı bir şekilde girilmesi, verileri şifreleme, ele geçirme, yerini değiştirme, sistemlerin erişiminin engelleme gibi siber suç teşkil eden durumun elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Basit gibi görülebilir fakat başkasına ait bir sosyal medya hesabına veya e-posta adresine bilgisi ve rızası dışında erişim yapmak suçtur.  Siber suçun, fiziksel olarak işlenen tehdit, şantaj, hakaret gibi suçlardan hiçbir farkı yoktur.”

 

SİBERAY PROJESİNİN AMACI NEDİR?

SİBERAY programının temel amacı güvenli internet kullanımı için kullanıcılara ve vatandaşlara yol göstermektir. Ulusal ve uluslararası platformlarda, siber güvenlik, teknoloji kullanımı, sosyal medya kullanımı, siber zorbalık ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda farkındalık oluşturarak; internet, ekran, teknoloji bağımlılığı gibi kişiye ve topluma zarar veren alışkanlıklarla, siber zorbalıkla ve her türlü siber suçlarla eylem daha oluşmadan mücadele etmektir. Programın amacı, toplumun her bir ferdinin interneti ve teknolojiyi güvenli, faydalı, etkili şekilde kullanmalarını sağlamaya yönelik faaliyetler, içerikler, çalıştaylar, çevrimiçi ve çevrimdışı konferanslar, ürünler geliştirerek bu sayede örf, adet ve milli kültüre bağlı nesiller yetiştirilmesine katkı sağlamaktır.”

 

PROGRAMIN HEDEFLERİ

“Toplumda farkındalık oluşturmak. Güvenli internet kullanımını sağlamak. Teknoloji bağımlılığının zararlarını önlemek SİBERAY mobil ve web uygulamaları ile hedef kitleye daha hızlı ulaşabilmek. Mobil cihazınızın internet paketinin kotası kimi zaman can sıkıcı seviyelerde olabilir. Böyle bir durumda ulaşabilir durumdaki, parola gerektirmeyen, güvenlik seviyesi düşük bir açık kablosuz ağ hayat kurtarıcı gibi görünebilir. Ancak bu tip ağlar, yapılarından ötürü saldırıya da açıktır ve güçlü bir siber güvenlik uygulaması kullanmıyorsanız siber saldırganların açık hedefi haline gelebilirsiniz. Böyle bir durumda cihazınızdaki değerli veriler, belki parolalar saldırganların eline geçebilir. Bu nedenle, mecbur değilseniz açık kablosuz ağları kullanmamalısınız.”

 

ÖNEMLİ VERİLERİNİZİ YEDEKLEYİN

“Yedekleme söz konusu olduğunda çoğu birey bilgisayarın sabit diskine ya da telefonunun hafıza kartına güvenmekte. Ancak bu durum hem siber saldırıyla karşı karşıyayken hem de diskin ya da telefonun bozulması veya çalınması durumunda o çok değerli verileri bir daha kurtaramama riskiyle de karşı karşıya bırakmakta. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve hemen hepsini cüzi ücretlerle yüksek kapasiteye taşıyabildiğiniz bulut depolama alanları hayat kurtarıcı olabilir. Ancak burada da güvenlikten taviz vermemeli, yüksek güvenlik standartlarına sahip ve hesabınızın ele geçirilme ihtimaline karşılık çift faktörlü koruma sağlayan servisleri tercih etmelisiniz” denildi. Haber: Ersin Atasayar


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024