Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 27.06.2016 16:20:01
KADIN HASTALAR İÇİN DİJİTAL MAMOGRAFİ CİHAZI

KADIN HASTALAR İÇİN DİJİTAL MAMOGRAFİ CİHAZI

İlimiz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Yüksek İhtisas Hastanesi´nde Radyoloji bölümünde bulunan Dijital Mamografi cihazı yenilendi.

 

YENİ BİR TEKNOLOJİ

Konu hakkında bilgi veren Genel Sekreter Opr. Dr. Mustafa Boyabatlı “Radyolojik görüntüleme yöntemlerinde son on yılda ortaya çıkan baş döndürücü gelişmeler, tıpta tüm tanı ve tedavi süreçlerinde Vizyonu ve misyonu doğrultusunda Yüksek İhtisas Hastanesi Radyoloji Bölümünde de gerçekleşti. Meme görüntülemesinde yeni bir teknoloji olan Dijital Mamografi, artık meme hastalıklarının teşhisinde ve meme kanseri taramasında temel tanı yöntemi olmuştur. Klasik mamografiden farklı olarak, elektronik algılayıcılar kullanarak dijital ortamda görüntüler elde edilir. Daha sonra bu görüntüler yüksek çözünürlüklü özel monitörlere sahip CAD programlı iş istasyonunda değerlendirilmektedir. Bu iş istasyonunda, büyütme, ölçüm ve kullanılan X-ışının dozuna bağlı olmadan kontrast ayarı gibi bir çok işlem yapılmaktadır” diye belirtti.

 

KIZILTAN MEME KANSERİ HASTALARINI ANLATTI

Yüksek İhtisas Hastanesi Genel Cerahi Uzmanlarından Op. Dr. Gamze Kızıltan, dijital mamografi ve meme kanseri hastaları hakkında bilgi verdi. Kızıltan, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve tüm dünyada giderek artan bir sağlık sorunudur. Hayatı boyunca her 8 kadından birinde meme kanseri görülür. Yani yaşam boyu risk %12,56 dır. Günümüzde meme kanserine karşı verilen mücadelede en önemli nokta erken tanıdır. Erken tanıda amaç, kanserin herhangi bir şikayete neden olmadan yakalanmasıdır. Kanserin kitle haline gelmesi birkaç yıl veya daha uzun sürebilir. Eğer bu aşamada yakalanırsa tedavi şansı çok yüksektir”

 

ERKEN TANIDA EN ÖNEMLİ ŞEY

“Erken tanıda en önemli şey kendi kendine meme muayenesidir. Kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendilerine meme muayenesi yapmaları ve herhangi bir sorun tespit etmeleri durumunda bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. 40 yaşından itibaren yılda bir kez bir uzman tarafından muayene tavsiye edilmektedir. Tüm bunların yanında, erken tanıda tarama mamografileri de oldukça büyük önem taşımaktadır. Tarama mamografisinin amacı, kitlenin hastanın veya muayene eden doktorun eline gelecek boyuta ulaşmadan yakalanmasıdır. Ülkemizde belirlenen tarama programı doğrultusunda, risk faktörü olmayan tamamen sağlıklı kadınların 40 yaşından sonra 2 yılda bir kez mamografi ile değerlendirilmeleri önerilmektedir. Risk faktörü taşıyan hastalarda ise uzman tarafından belirlenen aralıklarla değerlendirme yapılır”

 

GÖRÜNTÜLER ARŞİVLENİYOR

“Meme kanseri tanısı alan hastaların sadece % 15´inin ailesinde meme kanseri öyküsü bulunmaktadır. Yani ailesel risk olmasa da tarama yapılması oldukça önemlidir. Ailesel risk taşıyan kişilerde 35 yaşından itibaren muayene ve tarama başlatılır. Yapılan metaanalizer sonucunda tarama mamografisinin düzenli olarak yapıldığı ülkelerde meme kanserine bağlı ölümlerde % 24 oranında azalma olduğu tespit edilmiştir. Hastanemizde faaliyete geçen Dijital Mamografinin inceleme süresi kısadır. Çekimden sonraki 1 dakika içinde görüntüler ekrandan izlenebilir. Radyasyon dozu klasik mamografiden daha düşük ve görüntü kalitesi daha yüksektir. Mikrokalsifikasyon ( düzensiz küçük kireçlenme odakları) ve küçük lezyonlar daha kolay ayırt edilebildiğinden, fibrokistik meme dokusunu değerlendirmeyi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca görüntüler dijital ortamda arşivlenmekte ve dijital olarak aktarılabilmektedir”

 

ESKİ MAMOGRAFİLERİNİ MUTLAKA YANINDA GETİRİN

“Hastalarımız gelirken, varsa eski mamografilerini mutlaka yanında getirmelidir. Eski ve yeni filmler arasında meme dokusundaki küçük bir değişiklik kanser belirtisi olabilir. Eski filmlerde de aynı şekilde var olduğu düşünülen bir lezyonun iyi huylu olduğu söylenebilir. Böylelikle hasta gereksiz bir biyopsiden kurtulmuş olur. Dijital mamografi meme kanserinin teşhisinde en başarılı yöntemdir. Meme kanserinin sıklığı ve erken tanının önemi düşünüldüğünde, alınan radyasyonun riski önemsiz kalmaktadır. Alınan doz çok düşük olup kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Bu çekim sırasında alınan ortalama doz, 0.7mSv olup, bu doz normal günlük hayatta 3 ay içerisinde çevreden de alınmaktadır. Sonuç olarak, meme kanserinden korunabilmek ve erken tanıya olanak sağlamak için, tüm kadınların düzenli olarak tarama yaptırmaları, meme muayenesi ile bir uzman tarafından değerlendirilmeleri oldukça önemlidir” dedi.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024