GÜNCEL 25.01.2023 14:05:00
İŞİN SUYU ÇIKTI!

İŞİN SUYU ÇIKTI!

Şirketleşme sürecinden sonra kapalı bir yapı haline gelen MKE A.Ş. Kırıkkale ile bütün bağlarını kopartıyor!

YATIRIMLAR ÇORUM’A

Büyük tartışmalar sonrası şirketleşen ve Kurum özelliğini yitirip Anonim Şirket olan MKE, kendisini var eden Kırıkkale’den bağlarını bir bir kopartıyor. Savunma Sanayinde Türkiye’nin gözbebeği olan MKE ile Savunma Sanayinin merkezi olan Kırıkkale arasında ki bağlar, Anonim Şirket Yöneticilerinin keyfi uygulamaları ile kopartılıyor. Askeri Fabrikalar adıyla Kırıkkale’de kurulan MKE Fabrikaları, kuruluşundan bu yana Türk Savunma Sanayine büyük hizmetler verirken kurum özelliğini kaybettikten sonra yatırımlar bir bir kaydırılıyor. 

MKE FABRİKALARININ YAN SANAYİ TEMELİ ATILDI

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin memleketi Çorum’a Ağustos Ayında MKE Fabrikalarına yan sanayi temeli atıldı. MKE’nin barut ihtiyacını karşılayacak olan fabrikalar MKE koordinesinde kurulurken, 2.500 kişinin istihdam edileceğini duyurdu. İsmi Kırıkkale’yle özdeşleşen MKE’nin yatırımlarını Kırıkkale’ye değil de Çorum’a yapması, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin Çorumlu olmasına bağlanıyor.

YEREL FİRMALAR ZARAR EDİYOR

MKE’nin Anonim Şirket olmasıyla birlikte hizmet alımının ihale şartları da tamamen değiştirildi. Anonim Şirket olduktan sonra MKE, 1950’li yıllardan bu yana kurum içi denetim sistemini oluşturan Teftiş Kurulu’nu kapatma kararı almıştı. Doğrudan temin limitleri de üst seviyelerde yükseltilirken, adrese teslim şartnamelerle işler Kırıkkaleli olmayan firmalara veriliyor. Daha önce servis işi Kırıkkaleli olmayan bir firmaya verilmiş, firma ise işi Kırıkkaleli firmalara taşören ederek yalnızca kalem oynatarak milyonlarca lira para kazanmıştı. Şimdi ise Kırıkkaleli birçok yerel firmanın nasiplendiği içme suyu işinin, yine adrese teslim ve şaibeli bir şekilde Ankara firmasına verildiği, firmanın MKE’ye bayii aracılığıyla satış hizmet verdiği öğrenildi. Konu hakkında bir esnaf sosyal medya hesabından “daha uygun fiyat vermeme rağmen iş bende kalmadı” ifadeleriyle yapılan uygulamayı eleştirdi.

ALINAN İŞÇİLER NERELİ?

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve MKE A.Ş. Genel Müdürü Yasin Akdere’nin yönetiminde aktif olduğu MKE A.Ş.’de yapılan işçi alımları da sık sık eleştiri konusu oluyor. İşçi alımlarında uygulanan sınavların göstermelik olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Alınan işçiler hep Çorumlu. Hani Kırıkkale’de ikamet edenlere öncelik tanınacaktı? Anonim Şirket olduktan sonra ne kadar personel alındıysa nereli oldukları açıklansın. Çorum’da yapılan fabrika için şimdiden işçi almaya mı başladılar?” Şeklinde eleştirilerde bulunuyorlar. Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar kurum özelliğini kaybeden ve özel şirkete dönüştürülen MKE’de muhattap bulamıyorlar. Haber: Çağlar Atmaca 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024