EKONOMİ 5.12.2021 13:00:49
Her şey çok kötü gidiyor

Her şey çok kötü gidiyor

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Ekonominin genelinde işler pek de yolunda gitmiyor. Döviz kurundaki inanılmaz artışlar, günden güne artan enflasyon, bir türlü önü alınamayan hayat pahalılığı, çarşıda, pazarda el

EKONOMİK KRİZ

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Gebze 1 No´lu Şube 5. Olağan Genel Kurulu´na katıldı.  Genel Başkan Kavlak, içinde bulunduğumuz ekonomik gelişmeler ve bu gelişmelerin yol açtığı olumsuz sonuçlara değinerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “ekonominin genelinde işler pek de yolunda gitmiyor. Döviz kurundaki inanılmaz artışlar, günden güne artan enflasyon, bir türlü önü alınamayan hayat pahalılığı, çarşıda, pazarda el yakan fiyatlar… İşsizlik... Yoksulluk... Her şey ama her şey kötü gidiyor. Halkımız, Pandemi koşullarının da tetiklediği ekonomik krizin neden olduğu sorunlarla boğuşuyor”

 

HERKES ARTAN DÖVİZ KURUNDAN SÖZ EDİYOR

“Her gün, kapanan bir dükkanın, işten atılan emekçilerin, tarladan aldığı ürününü satamayan köylülerin, ay sonunu getiremeyen emeklilerin haberlerini izlemekten hepimizin asabı bozuluyor. Olan biten karşısında şaşkınız. Hepimizin gözü ekranlarda döviz kurunda, neredeyse her saat başı meydana gelen değişimi izliyoruz. Evet, herkes artan döviz kurundan söz ediyor. Ancak aslında artan döviz değil, dolar da, euro da yerinde duruyor. Azalan bizim cebimizdeki paramızdır. Değeri düşen Türk lirasıdır. Cebimizden uçup giden kazancımızdır. Azalan alım gücümüzdür. Durum budur, bu kadar vahimdir.”

 

MÜREKKEP KURUMADAN MAAŞLAR ERİYOR

Kavlak, geçtiğimiz hafta Bursa 2 Nolu Şubemizin Genel Kurulunda asgari ücretle ilgili görüşlerini farklı yorumlayanlar olduğuna dikkat çekerek, “Ben de geçen hafta sonu Bursa 2 Nolu Şubemizin Genel Kurulunda bu konudaki görüşlerimi dile getirdim. Dışa bağımlı olduğumuz enerji ürünlerine, yani doğalgaza, petrole, hatta elektriğe sürekli zam geldiği, temel tüketim maddelerine gelen zamlara insanların yetişemediği koşullarda asgari ücrete gelecek zammın atılan imzaların mürekkebi kurumadan erimeye başlayacağını söyledim. Bu sözlerimi yanlış değerlendirenler de oldu”

 

BENİM SÖYLEDİĞİM AÇIKTIR, NETTİR

'Başkan, sen asgari ücretin artmasını önemsemiyor musun' diyenler, 'Asgari ücrete gelecek artışı küçümsüyor musun?' diye soranlar oldu. Ben herhangi bir şeyi küçümsemedim. Oradaki konuşmamda bir hesap yapıp, asgari ücrete yüzde 30 zam gelse bile, işçilerin örgütsüz ve çıplak asgari ücretle çalıştıkları için 225 saat üzerinden hesap yaparak bunun bizim ücret ortalamamıza göre, sadece yüzde 9,1 oranında karşılığı olacağını anlatmak istedim. Burada yanlış anlayacak bir şey yok. Benim söylediğim açıktır, nettir... Elbette ki asgari ücretli kardeşlerimiz, insan onuruna yaraşır bir ücrete kavuşmalıdır. Günün koşullarına uygun bir ücret almalıdır. Açlık sınırının altında yaşamaktan kurtulmalıdır”

 

AVRUPA ÜLKELERİNDE ASGARİ ÜCRET KONUŞULMUYOR

“Ancak,  asgari ücretin ne kadar arttığı kadar önemli olan başka bir şey daha var. Asıl önemli olan, ülkede asgari ücret alanların sayısının azalmasıdır. Düşünebiliyor musunuz dostlarım, ülkemizde asgari ücret alanların toplam çalışan işçilere oranı en az yüzde 54 düzeyindedir. Buna, asgari ücretin biraz üzerindeki ücretleri de eklerseniz, bu oran yüzde 70´lere çıkar. Oysa Avrupa Birliğine üye ülkelerde bu oran yüzde 7 ila 10 arasındadır. Yani o ülkelerde çalışanların yüzde 90´ı asgari ücretin üzerinde ücret alıyor. İnsan gibi yaşıyor. Gidin bakın bakalım, Avrupa ülkelerinde asgari ücret hiç konuşuluyor mu? Gidin bakın bakalım bu konu bizdeki gibi Her yıl tartışılıyor mu? Ne kadar artacağı, ne olacağı bizdeki gibi gündem oluyor mu? Ben söyleyeyim, Olmuyor... Tartışılmıyor...  Çünkü asgari ücretle çalışan işçi sayısı o kadar az ki, bu konu toplumun gündemine bile gelmiyor” dedi.

 

SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNÜN AÇILMASINI İSTİYORUM.

Asgari ücret ile ilgili sözlerine devam eden Kavlak, sendikalı işçi ile sendikasız işçi arasındaki farkı karşılaştırarak, “Asgari ücret konusunda aslında ne anlatmak istediğimi küçük bir hesapla izah edeyim. Bildiğiniz gibi net asgari ücret 2825 lira. Bu işçi sendikalı olsa ve o sendika bu işçi için hiç zam almasa. Yalnızca dört ikramiyesi ve sosyal paketi olsa, hesap ne olur ona bakalım. Dört ikramiyenin aylık getirisi 941 lira yıllık 4830 lira olan sosyal paketin aylık getirisi de en az 300 lira… Toplayın ikisini, 1241 lira eder. Asgari ücrete ekleyin, 4066 lira eder. Bakın dostlarım, asgari ücretli birinden söz ediyorum. Sendikalı olan bu işçiye hiç zam vermeseniz, yalnızca ikramiye ve sosyal paket verseniz, bugün asgari ücret ne kadar olsun diye üzerinde tartışmayız. İşte bunu anlatmaya çalışıyorum. O nedenle sendikal örgütlenmenin önünün açılmasını istiyorum. O nedenle her konuşmamda örgütlenme özgürlüğünden söz ediyorum” dedi. Haber: Çağlar Atmaca

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024