BUGÜN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘Dünya Kuduz Günü´ nedeniyle açıklama yaptı.  Açıklama şu şekilde devam etti, “Kuduz; insanlarda ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyreden ensefalomiyelite yol açan akut viral bir zoonotik hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59.000 kişiden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İnsan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olmaktadır. Hastalık özellikle Asya ve Afrika kıtalarında yaygın olarak görülmektedir. Her yıl Asya´da yaklaşık 35.000 kişinin Afrika´da ise 21.000 kişinin kuduz hastalığına yakalandığı tahmin edilmektedir.

 

MEMELİ HAYVANLARDA GÖRÜLMEKTEDİR

Bakanlığımıza yılda yaklaşık 250.000 kuduz şüpheli temas bildirimi olmakta bunların çoğunluğu da hastalıktan korumak için aşı programına alınmaktadır. Kuduz riskli temasa maruz kalındığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Kuduz, özellikle memeli hayvanlar başta olmak üzere neredeyse hayvan türlerinin çoğunda görülür ve insanlara da bulaşır. Tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir.

 

YARA BAKIMI ÖNEMLİ

Soğuk Algınlığına Doğal Çözümler: Gribin Doğal Düşmanları Soğuk Algınlığına Doğal Çözümler: Gribin Doğal Düşmanları

Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte (virüsü taşıyan) hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir. Kuduz olan hayvanın huyunda veya hareketlerinde değişimler, korkaklık, sinirlilik ve saldırganlık görülebilir. Genellikle şiddetli ısırma isteği bulunur. Vücudunda felçler, yutkunma güçlüğü, salya akması ve kasılmalar görülebilir. Bu belirtileri gösteren hayvanlardan uzak durulmalı ve en kısa sürede İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmelidir. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz. Herhangi bir kuduz riskli temas sonrasında; en önemli adım yara bakımıdır” dedi. Haber: Ahmet Ünal