2 YAŞINDA ENGELLİ OLDU

49 yıl önce hastanede yapılan yanlış iğneden dolayı tekerlekli sandalyeye mahkûm olan ve umutlarını yitirmeden hayata tutunan Tüm Engelliler ve Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mehmet Emin Erkoç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Engellilerin sorunlarını bir bir gazetemize anlatan Başkan Erkoç, 2 yaşından bugüne kadar engelli olarak yaşamına devam ettiğini, hayata hiç küsmediğini söyledi.

 

DUYARLI OLALIM

Engellilere acıyarak değil, hayranlıkla bakılması gerektiğini belirten Başkan Erkoç, “İlimiz, Türkiye´nin en güzel ve en huzurlu şehirlerinden bir tanesidir. Bizde ilimizi çok seviyoruz. Lütfen engelli insanlarımıza karşı daha duyarlı davranalım, onların da kaliteli bir yaşamı hak ettiklerini unutmayalım. Onları farklı görmeyelim. Onlar bizim kardeşlerimiz, dostlarımız, arkadaşlarımız, sevgililerimiz, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, komşularımız, akrabalarımız. Onlara acıyarak bakmak gibi bir kabalık yapmayın, onları dışlamayın; unutmayın, bir gün siz de engelli olabilirsiniz. Biraz da olsa empati yapın ve engelli kardeşlerimize karşı daha duyarlı davranmaya çalışın”

 

ULAŞIM BİZE ENGEL OLMASIN

Kırıkkale´de engellilerimizin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Erkoç, “Bu sorunların en başında toplu taşıma araçları geliyor. Kırıkkale´de faaliyet gösteren minibüslere engellilerin binmesi çok zor. Ayrıca ilimizde engellilerimize hizmet verebilecek bir taksimiz bile yok. İlimizde bulunan tüm engellilerimiz kendi imkanları ile ulaşımlarını sağlıyor. Bizim yetkililerden tek isteğimiz minibüslere engellilerimiz alınsın ve ilimize bir tane de olsun engelli taksisi getirilsin. Ulaşımında bize engel olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Kırıkkale'de Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başladı Kırıkkale'de Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği başladı

 

ARAÇLARINIZI KALDIRIMA ÇEKMEYİN

Kaldırım ve düzensiz otopark sorununa değinen Başkan Erkoç, “Bu düzensizliğe ne yazık vatandaşta duyarsız kalıyor. Sürücüler araçlarını kaldırımlara park ettikleri için kaldırımlarda yürümek mümkün değil. Sorunu yetkililere ilettik. Bunların yanı sıra birçok kurum kuruluşun girişinde engelli rampası yok. Bu bizim için büyük bir engeldir. Herkesin özellikle de yetkililerin bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ

Sorunların çözümü için ilgili kurumlarla görüşeceklerini söyleyen Erkoç, “Aktarılan sıkıntıları yetkili tüm kurum ve kuruluşlara bildireceğiz. Engel olan değil, engelleri ortadan kaldıran bir bakış açısıyla sorunlarınızın çözümü için elimizden geleni yapacağız. Hepimiz birer engelli adayıyız. Her sağlam insan yaşlandığında ya da bir kaza geçirdiğinde engelli olabilir. Bunu bilerek, bu bilinçle davranmamız gerekiyor. Bu anlamda odamızın kapıları sizler için her zaman açıktır”

 

TEK BAŞIMIZA YAŞAMAYI BİLMELİYİZ

Engelli bireylere tavsiyelerde de bulunan Başkan Erkoç, 'Pes etmesinler, çalışsınlar. Aileler, çocuklarını sırf görme engelli diye evden çıkarmıyor. Bu yanlış bir düşünce. Benim ailemin bu süreçte bana çok desteği oldu, beni hiçbir zaman kısıtlamadılar, her kursa gittim. Bu sayede kendimi geliştirme fırsatı buldum ve hala da geliştiriyorum. Gerektiğinde tek başımıza yaşamayı bilmeliyiz' dedi. Haber: Kenan Kuzucu