EN BÜYÜK DÜŞMAN

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz süne zararlısı ülkemizde hububatın en büyük düşmanı konumunda olduğunu söyleyerek, “Her yıl binlerce dekar alanda, verim düşüklüğüne ve buğday kalitesinde düşüşe sebep olmaktadır. Çiftçimizin alın terini, emeğini ve geleceğini çalmaktadır. Müdürlüğümüz her yıl olduğu gibi bu yıl da süne zararlısı ile mücadele programı kapsamında saha çalışmalarını yapmış, mücadele alanlarını tespit etmiş ve parazitoidler ( süne düşmanı böcekler )  vasıtası ile mücadele etmeye başlamıştır”

 

MÜCADELE DE SEFERBERLİK YILI

“Ancak, buğdayın kalitesini ve verimini düşürerek mahsulün ancak yemlik buğday olabilmesine sebep olan, bu zararlı ile mücadele ancak ilimiz genelinde topyekûn bir mücadele ile tam anlamını bulabilir. Tüm çiftçi kardeşlerime sesleniyorum; süne zararlısı bir afettir, emeğinizi süneye sömürtmeyin, gelin elbirliği ile mücadele edelim!  Bu yılı ilimizde süne ile mücadele de seferberlik yılı olarak değerlendirelim. Tüm çiftçilerimizi duyarlı olmaya ve gereken mücadeleye destek olmaya davet etti” diye konuştu. Sözlerine bu yıl ilimizden yemlik buğday çıkmasın, emeğimiz zayii olmasın diyerek devam eden Yılmaz, bütün çiftçilerimizi süne ile mücadeleye destek olmaya davet etti.

 

EKİLİ ALANLARA GÖÇ ETTİLER

Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası personel alacak Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası personel alacak

Süne zararının oluşumu hakkında da bilgi veren Yılmaz, süne zararlısının kış aylarını yüksek noktalardaki kışlaklarında geçirdiğini, Nisan-Mayıs aylarında ısınan havalar ile hububat ekili alanlara göç ettiklerini belirtti. Bu dönemde tahıl saplarının özsuyunu içmek suretiyle zarar vermeye başlayan sünenin ilerleyen dönemlerde yumurtlayarak çoğaldığını, bir dişi sünenin yaklaşık 80 adet kadar yumurta bırakabileceğini dile getirdi.  Ayrıca bu yumurtalardan çıkan süne zararlılarının gelişimlerini tamamladıktan sonra olgun başaklardan özsuyu emerek en büyük zararı verdiklerini, olgunlaşma evresindeki başakta protein miktarı düşüşüne ve ağırlık kaybına sebep olduğunu söyledi.

 

SÜNE İLE MÜCADELE

Bu konu ile ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi ile ortak görüşmeler yapıldığını da belirten Yılmaz; mücadele kapsamında sahada yapılan çalışmalara bizzat katılarak konuyu yakından takip ettiğini söyledi. İl Müdürü Sırrı Yılmaz son olarak, 2018 yılında süne ile mücadele amacı ile ilimizde 30.000 adet parazitoidin doğaya salınımını da yaptıklarını belirterek çiftçimizin de mücadeleye desteğini beklediklerini vurguladı.