SAĞLIK 23.11.2021 12:41:29
Doğru Beslenme ve Ağız Bakımı

Doğru Beslenme ve Ağız Bakımı

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Doğru Beslenme ve Ağız Bakımı alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık ris

DİŞÇİ MEKTEBİ 22 KASIM´DA AÇILDI

İl Sağlık Müdürü Murat Ağırtaş, ‘22 – 28 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası´ kapsamında açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, 22 Kasım 1908 tarihinde ilk 'Dişçi Mektebi'nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliği eğitiminin başlangıcı olarak kabul edildiğini söyleyerek, “1996 yılından itibaren Sağlık, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının oluru ile 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü” ve 22 Kasımı içine alan hafta 'Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası' olarak kutlanmaktadır”

 

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖNEMLİ  

‘Ağız ve diş sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir´ diyen Ağırtaş, “Çocukluk çağında ilk çıkan dişler süt dişleridir ve daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilmelidir ve bunun için aileye ve diş hekimlerine önemli görevler düşmektedir. Diş hekimleri, aileleri bilgilendirerek ve 6 aylık periyotlarla yılda iki kez yapılacak diş hekimi kontrollerinin önemini anlatılmalıdır. 'Doğru Beslenme' ve 'Ağız Bakımı' alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır. Bu yönü ile koruyucu hekimliğin önemli köşe taşlarından biridir”

 

AĞIZ, SİNDİRİM KANALININ GİRİŞİDİR 

“Ağız, sindirim kanalının girişidir. Ağız ve diş sağlığının bozulması, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve estetikte önemli etkileri vardır. Eksik dişleri olan kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada güçlükler meydana gelir. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları, kimi zaman diş kökünün etrafını çevreleyen destek çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir”

 

ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMAKTADIR 

“Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu 'ağız ve diş sağlığı'nın varlığını gösterir. Dişlerin ağrımaması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek rutin kontrollerin yapılması gerekir. Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır”

 

DİŞ ÇÜRÜĞÜ VE DİŞ TEDAVİSİ 

“İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından; çocukluk çağından başlayarak uyguladığımız programlarla, toplumda ağız ve diş sağlığı bilincini geliştirilerek herkesin kendi sağlığını koruma noktasına gelmesini, koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı olarak kabul görmesinin sağlanmasını, ülke bazında var olan koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi suretiyle diş çürüğü ve diş tedavisi oranının en aza indirilmesinin sağlanmasını amaçlıyoruz. Ayrıca; öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik farkındalık eğitimleri yapılmakta,  öğrencilerin ağız diş muayeneleri gerçekleştirilmekte, koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı kapsamında uygulanan florürlü verniğin daha etkin sonuçlar elde edilecek şekilde gerçekleştirilebilmesi için uygulama öncesinde, dişler üzerindeki mikrobiyal dental plağın etkin bir diş fırçalama ile uzaklaştırılması, böylelikle florürün diş yüzeyi ile tam temasının sağlanması ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması amacıyla her yıl diş fırçası, diş macunu ve muhafaza çantası dağıtılmakta ve engelliler, göçmenler, mevsimsel tarım işçileri gibi dezavantajlı gruplara diş sağlığı taraması ve koruyucu uygulama programları düzenlenmektedir” dedi. Haber: Çağlar Atmaca


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024