Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
SAĞLIK 24.11.2016 17:18:34
DİŞ SIKMAK VE GICIRDATMAK PEK ÇOK PROBLEME NEDEN OLUYOR

DİŞ SIKMAK VE GICIRDATMAK PEK ÇOK PROBLEME NEDEN OLUYOR

.

2 dakika dişinizi sıkmayın

Ortodonti (Diş Teli) Uzmanı Diş Hekimi Çağlar Sakin, diş sıkmanın ve gıcırdatmanın pek çok probleme neden olduğunu söyledi.

 

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kenan Kuzucu ile birlikte bir söyleşi yapan Diş Hekimi Sakin, pek çok hastasının yakındığı bir şikayet olan diş sıkma, diş gıcırdatma, çene eklemi ağrıları hakkında gazetemize bilgi verdi.

 

 

Kenan K: Çene eklemi nedir ve ne işe yarar?

 

Çağlar S: Çene eklemi ağzımızı açıp kapatmamızı sağlar ve yemek yerken alt çenemizin sağa ve sola olan hareketlerini kontrol eder. Çene eklemini aynen kolumuzun dirsek bölgesine ya da dizlerimize benzetebiliriz. Dizinizde bir eklem hastalığı olduğunda nasıl ki dizinizi bükemez ve merdiven çıkarken zorlanırsanız çene ekleminde de bir hastalık olduğunda ağzınızı açıp kapatmakta ve yemek yemekte zorlanabilirsiniz.

 

Kenan K: Çene eklemindeki hastalıkların nedeni nedir?

 

Çağlar S: Pek çok neden sayılabilir. Ancak listenin başındaki nedenler şunlardır. Stres, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı, dişlerdeki eğrilikler, alt çenenin uzun ya da kısa olması, yüksek diş dolgusu ya da eklemlerin iltihabi hastalıkları gibi nedenlerle çene ekleminde hastalık oluşabilir.

 

Kenan K: Çene eklemi hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

 

Çağlar S: Tedavi bir ekip işidir. Öncelikle sizi uzman diş hekimlerinin görmesi gerekir. Eklem bölgesinin tedavisinde etkin rol alan uzmanlık alanları Ortodonti, Çene Cerrahisi ve Protez uzmanlığıdır. Her branştan uzmanlar kendi bakış açılarına göre eklem bölgesini değerlendirir ve ortak bir kararla tedaviniz yapılır. Diş sıkıyor ya da gıcırdatıyorsanız bunu engellemenin bazı yolları vardır.

 

Kenan K: Çene eklemi hastalıklarının tedavisinde Ortodonti uzmanının rolü nedir?

 

Çağlar S: Çene ve diş yapınızdaki eğrilikler eklem bölgesinde hastalıklara yol açabileceğinden dişlerdeki eğriliklerin diş telleri ile düzeltilmesi gerekir. Bu tedaviyi Ortodonti (Diş Teli) Uzmanı olan Diş Hekimleri yapar.

 

Kenan K: Tedavi yaklaşımları nelerdir?

 

Çağlar S: Size en uygun tedaviyi uzman diş hekiminiz önerecektir. Bu tedaviler arasında, diş teli tedavisi, gece plakları, çene egzersizleri, fizik tedaviler, ilaç tedavileri, eklem bölgesinin yıkanması gibi tedaviler bulunmaktadır.

 

Kenan K: Çene eklemi hastalıkları ilerler mi?

 

Çağlar S: Çene eklemi hastalıkları 35-40 lı yaşlara kadar ilerleyip sonrasında durma eğilimindedir. 35-40 lı yaşlara kadar olan süreçte eklem tedavisi görmezseniz ekleminizde yapısal bozulmalar olması muhtemeldir.

 

Kenan K: Tedavi olmazsam ne olur?

 

Çağlar S: Tedavi olmazsanız eklem bölgesindeki problem ilerleyebilir ve ağzınızı açmakta zorlanır, açarken ağrı duyabilir ya da çok az açabilirsiniz. Bu durumda günlük yaşam kaliteniz önemli oranda düşecektir ve bir kısır döngü içinde sıkışıp kalabilirsiniz. Uzun vadede ekleminizde yapısal değişimler ve bozulmalar olabilir ve bu durumda tedavi olma şansınız da kaybolur. Geri dönüşü olmayan bozukluklarla karşı karşıya kalırsınız.

 

Bir sonraki ağız ve diş sağlığı yazımıza kadar hoşça kalın. Bol gülüşlü günler dilerim.

 

Kenan K: Bu güzel röportajınız için teşekkür ederim.   


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024