Ramazan Bayramı´nda yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulunan Oktay Kırlangıç,Yurdumuzda genel manada 27 milyonun üzerinde sürücü belgeli yol kullanıcısı bulunmaktadır. Bu sayının bir bölümü ise aktif olarak sürekli şekilde araç kullanmamaktadır. Okulların tatil olması dolayısıyla, memleketlerine bayramlaşmaya, sahil kenarlarına veya yazlıklarına gidecek olanlarla aktif kullanıcı bu tatil döneminde artmış olacaktır.İşte asıl tehlike de burada yatmaktadır. Zira yolların kullanım yoğunluğu bir anda en az iki hatta üç kat artacaktır. Şu günlerdeki oruçlu olmayı ve sıcak havada uzun yola gidecekleri ekler isek, trafiğin ne denli olumsuzlaşacağı aşikârdır. Buna yeni sürücü belgesi alarak aracıyla tatile çıkanların acemiliği - sabırsızlığı ve heyecanı da eklersek, olayın vahameti açıkça gözler önüne serilmiş olur. Zira tüm ölümlü kazaların temelinde bu önemli faktörler bulunmaktadır. Bunun için Trafikte tecrübeli sürücülerin acemi sürücülere mutlaka rehberlik etmesi gerekir. Zira tecrübeli usta sürücü, risk almaktan kaçınan sürücüdür. Keza ölümlü trafik kazalarının azaltılmasına yönelik bazı basit tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

1 - Sabah yola çıkmadan önce ve mutlaka normal kahvaltınızı yapınız. Ama aşırı yemek yemeyiniz. Varsa sağlığınızla ilgili yolda kullanacağınız ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayınız!   

2 – Yol için dar elbise ve dar ayakkabı giymeyiniz! Hususi otomobillerin yolcu kapasitesi  sürücüsü ile birlikte 5 kişi olup, bundan fazla yolcuyu katiyen almayınız. Şayet mümkünse daha rahat bir yolculuk için 4 kişi ile seyahat ediniz.

3 - Sürücü ve yanındaki  ön koltukta oturan ile arka kotluklarda oturanlara ve mutlaka emniyet kemeri takınız veya taktırınız! Bu konuda eşler veya çocuklar birbirlerine asla tolerans göstermemelidir. Eşlerden biri şayet emniyet kemerini takmaz ise, kesinlikle arabadan ininiz!

4 - Kesinlikle 12 yaşından küçük çocukları ön koltukta oturtmayınız. Ön Koltuğa oturarak bebeğinizi veya küçük çocuğunuzu kucağınıza almayınız. Bu hatayı yapan başka insanları da mutlaka uyarınız ve ikna ediniz!

5 - Aracı kullanırken direksiyon simidini mutlaka (9 – 15) şeklinde tutunuz. Hiçbir zaman tek elle araç kullanmayınız. Yan dikiz aynalarını 90 dereceye, iç arka dikiz aynasını tam geriyi görecek şekilde ayarlayınız.

6 - Sürekli araç kullanmak, yorgunluk ve uykuya sebep olacağı ve dikkati (konstrasyonu) bozacağından, molasız devam etmekten ısrarla kaçınınız. Yaz sıcağında her 2 – 3 saatte bir ve mutlaka verilecek 10 – 15 dakikalık molalar ile dinlenip, en az 100 m. yürüyüş yapınız.

7 - Aracın genel bakımını ve gerekli kontrollerini, mutlaka tatile çıkmadan önce yapınız veya uzmanına yaptırınız.(Lastikler, aydınlatma donanımı, sıvı kontrolü. vb.) Lastik havalarını standardına göre ayarlayınız. Farklı lastiklerle yola çıkmayınız!

8 - Uyku getiren veya aşırı gürültülü müzikten kaçınınız. Stresli konulardan veya aile içi münakaşalar yapmayınız. Sürücünün yol izlemesine engel olacak hal ve hareketlerden sakınınız. Aracın ön konsol üstüne, çakmak, kalem, nazarlık vb. şeyler koymayınız.

9 - Tepe üstleri, köprüler, kavşak ve tünellerde seyrederken öndeki araçları sollamayınız. Hız kurallarına mutlaka uyunuz. (Hız: Otomobiller için Şehirlerarası bölünmüş yollarda azami hız: 110 km., Oto Yollarda azami hız: 120 km. olup, + % 10 toleransı vardır.)

10 - Gözlerinde problemleri olanların gece yolculuk yapmaları sakıncalıdır. Keza acemi sürücülerin de yalnız ve gece sürüşü yapmaları kesinlikle uygun değildir. Ayrıca çok zorunlu olmadığı müddetçe gece yolculuğa çıkmayınız. Gündüze göre gece görüşü azaldığı için, güvenli yolculuğun temeli gündüz yolculuk yapmaktır. Şayet gece yolculuk yapacaksanız, öndeki araçla takip mesafenizi iki katına çıkartınız ve hızınızı gündüz yolculuğuna göre biraz daha düşürünüz.

Karakeçili’de jandarma ve polis kadınları bilgilendirdi Karakeçili’de jandarma ve polis kadınları bilgilendirdi

11 - Cep telefonunu seyir halinde iken kullanmayınız.  Mutlaka kapatınız ve mola yerlerinde açarak konuşma ihtiyacınızı karşıladıktan sonra tekrar kapatınız. Acil bir durumda telefon konuşmanızı aracınızı yol kenarına çekerek yapınız.

12 - Varış noktasına yaklaşıldığında (30 – 40 km.) kala, rehavete kapılıp trafik kurallarını hiçe saymayınız. Hızınızı artırmayınız ve daha dikkatli olunuz.

13 - Lütfen yukarıdaki kurallara uyunuz. Biliyoruz diye es geçmeyiniz. Unutmayınız ki; Ölümlü kazaların hepsi, bilip te uymamaktan ve 2 (iki) saniyelik bir hatadan kaynaklanmaktadır! Kendi canınız, eşiniz, çocuğunuz, anne  ve babanızın canını, 2 (iki) saniye için harcamayınız!