Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kenan Kuzucu ile birlikte bir söyleşi yapan Diş Hekimi Sakin, hastalarının büyük bir kısmının ağız kokusu şikayeti bulunduğunu söyledi.

 

 

Kenan K. Ağzın kokması normal midir?

 

Çağlar S. Aslında her insanın belli bir ağız kokusu vardır ve bu normaldir. Ağız kokusu bireyin kendisini ve etrafındaki insanları rahatsız edecek boyutta ise bu bir “problem” olarak değerlendirilir.

 

Kenan K. Peki ağız neden kötü kokar?

 

Çağlar S.Ağız kokusuna neden olabilecek başlıca faktörler aşağıda sıralanmıştır.

  1. Ağız ve dişlerde görülen her türlü problem ağız kokusuna neden olabilir. Örneğin çürük bir dişteki mikroplar kötü kokuya neden olur.
  2. Benzer şekilde diş eti iltihaplıysa ve kanıyorsa bu iltihap da kötü kokunun nedenleri arasındadır.
  3. Dişlerin üzerinde birikmiş diş taşları varsa bu taşlar mikropların birikmesi için çok uygun alanlardır ve yine bu mikroplar kötü kokunun nedeni olabilir.

 

Kenan K. Kötü ağız kokusunun tek nedeni dişler midir?

 

Çağlar S.Hayır. Ağız kokusuna yol açan başka etkenler de vardır. Kulak, burun ve boğazı ilgilendiren bazı iltihaplı hastalıklarda da bu iltihabın neden olduğu koku ağız kokusu ile karışabilir. Bu durumda ağzımız kötü kokabilir.

 

Son olarak yediğimiz yiyeceklerden kaynaklı mideden gelen bir koku da ağız kokusu ile karışabilir. Örneğin yemekte soğan ya da sarımsak yediniz, bu yiyeceklerin midenizde oluşturduğu koku 2-3 gün devam edecek ve ağzınızın kötü kokmasına yol açacaktır.

 

Kenan K. Ağız kokusunu önlemek için ne yapmalıyız?

 

Çağlar S.Ağzınızın kötü koktuğunu düşünüyorsanız, bu koku sizi ve çevrenizdeki insanları olumsuz etkiliyor ise ilk yapmanız gereken bir diş hekimine gitmek olmalıdır. Diş hekiminiz dişlerinizi kontrol edecek ve ağız kokusuna yol açabilecek çürük, diş taşı, diş eti iltihabı gibi bir problem varsa önce bunların tedavisini önerecektir. Ağız ve dişlerdeki bütün problemler tedavi edildikten sonra yine de ağız kokunuz devam ediyorsa bir kulak-burun-boğaz uzmanının ardından da bir dahiliye uzmanının sizi muayene etmesinde fayda görüyoruz.

 

Karakeçili’de Köylere Hizmet Götürme Birliği toplandı Karakeçili’de Köylere Hizmet Götürme Birliği toplandı

Kenan K. Ağız kokusunu gidermek için başka ne yapabiliriz?

 

Çağlar S.Piyasada ağız kokusunu gidermek için pek çok ürün satılmaktadır. Bunları diş hekiminize ve eczacınıza danışarak kullanabilirsiniz. Mentollü sakızlar, ağız çalkalama suları, koku giderici tabletler vs. bu amaç için kullanılabilir.