Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
EKONOMİ 30.03.2017 17:34:42
KOSGEB´İN FAİZSİZ KREDİLERİNDE KGF

KOSGEB´İN FAİZSİZ KREDİLERİNDE KGF

KOSGEB´in faizsiz kredilerinde Kredi Garanti Fonu´nun (KGF) nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

KGF NASIL KULLANILACAK

KOSGEB İl Müdürü Ali Sevinç, TSO Oda Genel Sekreteri Ahmet Şerbetçioğlu, Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği Genel Sekreteri Ziya Köstekli, Meslek Odaların Başkanları, İlimizdeki Kamu ve Özel Bankaların Müdürleri ile işadamlarının katıldığı Kosgeb´ in faizsiz kredilerinde KGF´nin nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

OECD KALKINMA RAPORU

Kredi Garanti Fonu Çorum Şubesi Müdürü İlhan Çamlıbel; “OECD ülkelerindeki KOBİ´ler işletmelerin % 85´lik kısmını, istihdamın ise %70´ini oluşturmaktadır. Güçlü ve sürdürülebilir kalkınmanın yolu, KOBİ´lerin güçlendirilmesinden geçmektedir. OECD Kalkınma Raporu-2006. Avrupa Birliği ekonomisinde katma değerin % 81´ini oluşturan KOBİ´lerin rekabet gücünün artırılması, yatırımların daha cazip şartlarda finanse edilmesi ile mümkün olacaktır.”

 

AVRUPA YATIRIM BANKASI

“Küçük ve orta ölçekli işletmeler, yalnızca ekonomik gelişimin değil sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörleridir. 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya yıllık mali bilançosundan herhangi biri toplamı 40 Milyon TL´yi aşmayan mikro, küçük ve orta büyüklükte işletmelerdir. Yalnızca ekonomik gelişimin değil sosyal dengenin ve istikrarın da en önemli aktörleridir”

 

DEĞİŞİME VE DÖNÜŞÜME AÇIKTIR

“Yeni piyasa şartlarına çabuk ve kolay uyum sağlar. Dünya´da olduğu gibi Türkiye´de de işletmelerin yaklaşık %99.8´ini KOBİ´ler oluşturmaktadır. Ülkemizin küresel ekonomik sisteminde güçlü bir rol üstlenebilmesi için KOBİ´lerin; Rekabet gücü artırılmalı, Verimlilikleri yükseltilmeli, Uluslararası piyasalarla entegrasyon süreçleri doğru stratejilerle desteklenmeli, Yatırım, üretim ve pazarlama alanında teknik bilgi ve danışmanlık hizmetleri sağlanmalı, Yatırımların desteklenmesi için maliyeti düşük uzun vadeli kredi kaynakları oluşturulmalıdır”

 

DOĞRU ADRES KGF

“KGF, Teminat yetersizliği olan KOBİ´lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla, “Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Bir Kredi Garanti Fonu Kurulmasına Yardım”başlıklı 93/4496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1993 yılında faaliyete geçmiştir. Finansal kuruluş olarak tanımlanan KGF, AECM (Avrupa Garanti Kuruluşları Birliği) üyesi özgün bir kurumsal “kredi kefalet” kuruluşudur”

 

KEFALET TALEPLERİ İÇİN ONAY SÜREÇLERİ

“Kredi Garanti Fonu, kefalet talepleri için onay süreçlerini tamamen objektif kriterlere dayanarak tamamlamakta olduğu, Portföy Garanti Sistemi kapsamındaki kefalet işlemlerinde bankalarca yapılan kredi değerlendirme süreci esas alındığı,  KGF tarafından herhangi bir kredi değerlendirme işlemi yapılmadığı bildirmiştir. Portföy Garanti Sistemi kapsamının dışındaki kefalet işlemlerinde Banka ratingleri dikkate alınarak tahsis yapılmaktadır”

 

KOBİ´LERİN KEFALET ÜST LİMİTİ 3 MİLYON USD

Yeni dönemde; Tahsis işlemleri, Rating Sistemi ve Portföy Garanti Sistemi ile yürütülecektir. SGK ve Vergi Dairesine muaccel hale gelmiş borcu olmayan firmalar sistemden yararlanabilmektedir. Ancak, muaccel hale gelmiş borcun kefalet sağlanacak kredinin %20´sini aşmaması ve kullanılacak. Kredi ile ödenmesi durumunda da kefalet verilebilmesi mümkündür. KOBİ´lerin kefalet üst limiti 3 milyon USD´dir. KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler de sistemden yararlanabilecektir. Üst limit 50 milyon USD´dir. Eximbank kredileri için %100´e kadar kefalet sağlanacağını anlatarak” sunumuna son verdikten sonra katılımcıların sunum hakkında sorularına cevap vererek toplantıya son verildi.


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024