GÜNCEL 5.04.2017 16:41:59
KOP İDARESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

KOP İDARESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı görev sahasına geçtiğimiz yıl dâhil edilen Kırıkkale önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Geniş katılımla gerçekleştirilen toplantıda Kırıkkale ili ve KOP Eylem P

 

Yeşil Vadi Şehit Musa Soydan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli´nde düzenlenen toplantıya Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Vali Yardımcıları İlçe Kaymakamları ile kamu kurum ve kuruluşları müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

 

ÖNCELİĞİMİZ BÖLGESEL EŞİT KALKINMA

Toplantının açılış konuşmasını yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı; ülkemizde, bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasının her zaman önemini koruyan bir mesele olduğunu, kalkınma planları ve hükümet politikalarında öncelik verilen konular arasında yer aldığını belirtti. Dönemsel olarak farklı yaklaşımlar öngörülmüş olmakla beraber, Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan kalkınma planlarının ülkemizin bölgesel gelişme politikalarının ve yaklaşımlarının ana hatlarını çizen temel doküman olduğuna değinen Başkan Bostancı, “Onuncu Kalkınma Planı ile birlikte daha da pekişen  ve ‘Daha dengeli ve topyekun kalkınma´ vizyonu ile ortaya konulan yeni bölgesel gelişme anlayışımızın temelinde bölgelerimizi ve coğrafyamızı bir yük olarak değil, varlık ve zenginlik olarak görmek yer almaktadır. Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecine ve rekabet gücümüze katkı sağlamaları yeni yaklaşımın temel hedefini oluşturmaktadır. Bu amaçla, sahip olduğumuz değerleri ve mevcut potansiyellerimizi harekete geçirmek üzere bölgelerimize özgü, farklı nitelikte politikalar geliştirilmekte, İnsan odaklı ve bütüncül programlar ile yol haritaları niteliğindeki planlar hazırlanmaktadır” dedi.

 

Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinin eklenmesinden önce hazırlanan ve yürürlüğe konulan KOP Eylem Planında beş gelişme ekseni belirlendiğini, söz konusu eksenler altında ise 92 eylem ve çeşitli kurumların sorumluluğunda 243 projenin yer aldığını ifade eden Bostancı, “Bu eylemler için 2014-2018 döneminde toplam 9 milyar 900 milyon lira tutarında kaynak tahsisatı yapılmıştır. Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan´ın da direktifleri ile mevcut Eylem Planımıza dahil edilebilecek kamu yatırımlarının tespitine yönelik çalışmalara 2017 başı itibarı ile başlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda gerek sizlerden gerekse ilgili Bakanlıklarımızdan yeni illerimize yönelik proje taleplerini aldık. Onuncu Kalkınma Planı ile İllerimize ilişkin hazırlanmış olan Bölge Planları ve genel sosyo-ekonomik göstergeler doğrultusunda bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirdiğimiz projeler hakkında bugün düzenleyeceğimiz çalıştaylar kapsamında sizler ile daha detaylı istişarelerde bulunma fırsatı bulacağız. Eylem Planlarının en önemli özelliği lâf değil eylem ortaya koymaları ve somut projeler içermeleridir. Her bir eylem programı en ince detayına kadar çalışılarak, bütçe ve kaynak ihtiyacı belirlenmektedir. Merkezi kuruluşlar ve Kalkınma Bakanlığımız ile yürüteceğimiz nihai görüşmeler neticesinde Eylem planına dahil edilecek projelerin tespit edilen ödenekleri, uygulayıcı kuruluşlar tarafından talep edilmeleri durumunda yatırım programları aracılığı ile kendilerine aktarılacaktır” diye konuştu.

 

Bostancı son olarak Eylem Planı Entegrasyonu süreci devam ederken 2017 yılı yatırım programı kapsamında KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak Bölge İllerinde şu an için 5 farklı alanda destek programı uygulayacaklarının altını çizdi.

 

KOP İDARESİ´Nİ ÖNEMSİYORUM

Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz ise KOP İdaresine 2016 yılı itibariyle katıldıklarını hatırlatarak, “2017 yılında ise projelerin teklifini yapıp bu çerçevede özellikle finansman alıp ilimize çeşitli yatırımları, çalışmaları hayata geçirme imkanına sahibiz. Sadece KOP değil, TANAP Doğalgaz boru hattı projesi çerçevesinde de finanse edilen projelerimiz olacak. Bu toplantımızda teklif edilen projelerin değerlendirilmesi yapılacak. Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklemesi yapılacak projeler için sizlerin görüş ve önerileri çok önemli. Bu hazırlık aşaması ne kadar yoğun ve olumlu geçerse uygulama aşaması da o kadar rahat olur” şeklinde konuştu.

 

KOP VE TANAP İÇİN ÖZEL BÜRO KURDUK

KOP İdaresine büyük önem verdiğini kaydeden Vali Haktankaçmaz, “Şahsen KOP İdaresi gibi finansman kaynaklarının değerlendirilmesi için üzerinde önemle duruyorum. İlimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarımızı sıkıştırarak, baskı yoluyla hadi proje hazırlayın demiyoruz. İl Özel İdaresi bünyesinde hem KOP İdaresiyle hem de TANAP ile iletişim kuracak bir büro oluşturduk. Belli başlı kamu kurumlarımızın proje hazırlama noktasında çok ciddi tecrübesi var. Ancak hiç bilgi ve tecrübesi olmayan kamu kurumlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza kurduğumuz büro sayesinde hem insan kaynakları bakımında hem de proje hazırlama tekniği eğitimleri vererek daha da güçlendireceğiz. Burada yapılan bu toplantı sayesinde 2018 yılında Kırıkkale´de sizlerin katkı ve çalışmalarıyla çok güzel şeyler olacaktır. Katkılarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından üç grup halinde çalıştaylara geçildi. 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024